The Bronx: go or no-go zone voor toeristen?

Het New Yorkse stadsdeel The Bronx is altijd al gestereotypeerd geweest als een gevaarlijk getto. Een no-go zone waar je liever niet komt. Maar klopt dat nog steeds?

Er zijn inderdaad enkele delen van de Bronx (maar evenzeer van Brooklyn of Queens) die enorm te lijden hebben onder de effecten van de enorme armoede door een gebrek aan werkgelegenheid, waar vooral jongeren de dupe van zijn. Op vele plaatsen zijn er nauwelijks goede scholen en heerst er een algemeen gevoel van wanhoop bij vele mensen.

Een triestig voorbeeld van een noodlijdend gebied is de wijk Wakefield (gecentreerd rond White Plains ten zuiden van Yonkers/Mount Vernon). De mensen die er wonen moeten elke dag knokken om te overleven en dat zie je in het straatbeeld. Als toerist ga je dus best niet verder dan Webster Avenue. Het White Plains Road gebied in Wakefield is niet altijd even veilig.

Ik vroeg ook de mening aan een goeie vriend van me, een echte New Yorker. Lewis woont en werkt al jaren in The Bronx:

“Ik werk in de Bronx en om eerlijk te zijn, er is niet echt een plek waar ik me al onveilig gevoeld heb terwijl ik er alleen rond liep, hoewel ik zelden rondwandel in het donker. Er zijn in de Bronx nog plaatsen waar sporadisch schietpartijen gebeuren, maar het is zeker niet zoals het vroeger was. Ikzelf heb nog nooit zoiets meegemaakt, dus het risico is laag, vooral voor iemand die niet betrokken is bij een bende of iets met drugs te maken heeft. Ik denk ook niet dat ze iemand gaan overvallen van zodra hij de trein uit komt. Maar laten we eerlijk zijn, er is misschien wel een verschil tussen een Afrikaanse jongen die duidelijk van het werk komt of enkele ‘blanke’ buitenlanders op zoek naar een toeristisch plekje op een reusachtige stadsmap, terwijl ze foto’s nemen met een veel te dure dure lens. Wees gewoon op je hoede. Zoals overal in New York en dan komt alles goed.”

De Bronx afschilderen als een gevaarlijk getto in zijn geheel is meer dan een brug te ver. Er zijn veel levendige en opwindende wijken die meer dan een bezoek waard zijn. Een van die levendige wijkjes in de Bronx is Woodlawn met zijn vele en trendy bars en restaurants. Het is er veilig en redelijk goedkoop vertoeven, er is een geweldig nachtleven en een trip naar Yonkers of Manhattan is niet al te ver.

Ook Norwood is vanwege zijn veiligheid en vriendelijkheid een leuke plek. Er zijn ook veel transportmiddelen te vinden. Als we het over bezienswaardigheden in The Bronx hebben is er natuurlijk het legendarische en iconische Yankee Stadium die onlangs is herbouwd. Het ligt in een redelijk veilige buurt waar veel openbaar vervoer aanwezig is. Ga net voor het begin van een wedstrijd en ervaar de echte Super Fans. Niet echt het ‘echte Bronx gevoel’, maar toch een zeer mooi stukje natuur is het Van Cortlandt Park. Een groot park gebouwd naast Central en Prospects Park met uitgestrekte bossen, wandelpaden en enkele historische panden. Arthur Av is dan weer de plek waar je heerlijk kan gaan lunchen in The Bronx. Er zijn een heleboel oude Italiaanse restaurants en winkels en ook een grote verscheidenheid van Oost-Europese invloeden. Aan de oostelijke rand van het stadsdeel ligt City Island, een klein visserseilandje. Je kan er lekkere schaal- en schelpdieren vinden. Tenslotte kan je ook nog een bezoekje brengen aan Bronx Zoo en de Botanische tuinen.

Als conclusie kunnen we stellen dat we niet mogen vergeten dat The Bronx, net als de rest van NYC, een enorm oppervlak beslaat en dat er zeer veel verschillende buurten zijn. Veilige en minder veilige. Keep an open mind!

Een dagje naar The Bronx? 

In het noorden van de stad New York ligt de borough (stadsdeel) The Bronx, door de rivier de Harlem gescheiden van Manhattan. Vroeger was dit gedeelte van New York not done. Vervallen wijken en rondhangende bendes maakte van deze regio de zwarte vlak van de stad. De laatste tijd echter is er stevig geïnvesteerd in deze wijk waardoor het een echte aanrader is om een dagje te stappen langs de vele antiekwinkeltjes en gallerijtjes van beginnende kunstenaars. Voor de sportfanaten is een match bijwonen van de honkballende New York Yankees ook zeker en vast de moeite. Door de aanplanting van parken en pleintjes is 25% van the Bronx groen. Ook de Botanische Tuin is oogverblindend mooi en zeker een must tijdens je stadwandeling, net als de zoo in Bronx Park, een van de oudste een mooiste dierentuinen ter wereld.

WikiMedia | John Dalton
WikiMedia
Meer
Lees meer...