The Road to GMM2014: De fitness-sessie (de beste hardcore en metalcore)

Dat Graspop Metal Meeting een bonte verzameling is van alle subgenres van de metal blijkt opnieuw uit de affiche van dit jaar. Ook de beste hardcore en metalcore acts maken telkens opnieuw hun opwachting op het festival. Soms lijkt het wel een beetje op dat andere festival, Groezrock. Wij van Newsmonkey zullen je in dit artikel wegwijs maken waar je best een oogje in het zeil houdt om een blauw oog te vermijden; met andere woorden: de optredens waar het er hoogstwaarschijnlijk wild aan toe zal gaan op en voor het podium. Als je fan bent van bands die zich in het zweet werken om er een dijk van een show van te maken, dan ben je bij de volgende groepen aan het juiste adres.

Emmure (vrijdag 27 juni, Jupiler Stage, 19:45-20:35)

Emmure is een band die al lang geen introductie meer nodig heeft in het genre. Het is dan ook een veelbesproken band. Emmure ontstond in 2003 en werd echt bekend bij het grote publiek door de release van Goodbye to the Gallows in 2007 onder Victory Records. Sinds dat moment leek de band een eigen weg gevonden te hebben. Als we kijken naar hun teksten valt al snel op dat ze controverse niet uit de weg gaan. Zo zijn onderwerpen als seks, drugs en geweld geen taboe voor hen en veel vrouwvriendelijk materiaal zal je niet terug vinden op hun platen. In Amerika werden ze er reeds van beschuldigd een racistische en homofobe band te zijn, omdat zanger Franki Palmeri geregeld het woord ‘nigga’ en ‘fag’ in z’n mond durfde te nemen. Het opvallendste aan Emmure is gelukkig toch de muziek. Diepe bassen worden voortdurend afgewisseld door samples en opmerkelijke schreeuwen die je nog nergens anders zult gehoord hebben. Schrik dus niet als je voor het podium staat en denkt een kaartje voor Tomorrowland gekocht te hebben. Dat is (gelukkig) voor de metalheads niet het geval, want die toevoegingen aan hun muziek zijn elementen die Emmure net zo herkenbaar maken.

Nails (zaterdag 28 juni, Metal Dome, 12:35-13:15)

Je zou je wenkbrauwen kunnen fronsen om Nails in dit lijstje te zien staan, maar vrees niet, dit is geen fout. Nails uit Californië vindt namelijk zijn roots in de hardcore scene. We moeten toegeven dat als je hun platen voor de eerste keer beluistert je de neiging hebt te denken dat het hier over een death metal band gaat. Niks is minder waar: in de meeste nummers volgt op elk razendsnel deel een dikke breakdown waarbij het lijkt alsof er kanonsschoten op je afgevuurd worden. Ze toeren en spelen dan ook uitsluitend met andere hardcore bands.

Waarom staat deze geniale band die al enkele jaren bestaat nu pas op Graspop Metal Meeting? De reden is te vinden bij zanger en gitarist Todd Jones. De man geeft eerlijk toe in interviews dat hij een goede job en een fantastisch gezin heeft met vrouw en twee kinderen en dat die zaken voorrang hebben op zijn hobby. Hij wist op voorhand dat hij met dit genre niet genoeg geld zou verdienen om ervan te kunnen leven. Ze touren dan ook geen twee weken op het Europese vasteland. Vorige week werden ze nog getekend door Nuclear Blast, een van de grootste metallabels op dit moment in Europa en ver daarbuiten.

Op Graspop Metal Meeting staan ze geprogrammeerd voor een set van 40 minuten. Als je weet dat geen enkel nummer van Nails langer dan anderhalve minuut duurt, dan weet je dat ze de kaap van 30 minuten niet zullen overschrijden. Is dat erg? Zeker niet, want na dat half uurtje zullen je nekspieren gewoon verschroeid zijn.

https://vimeo.com/74070346

Pro-Pain (zaterdag 28 juni, Jupiler Stage, 18:05-18:45)

New York is en blijft toch de bakermat van de hardcore scene en deze wordt dit jaar vertegenwoordigd door Pro-Pain. De vier heren timmeren al jaren aan de weg, maar ze zijn er nooit in geslaagd het niveau (op vlak van populariteit dan) te bereiken van bands als Agnostic Front en Sick Of It All. Pro-Pain heeft zich nooit laten beïnvloeden door trends en is gewoon altijd zijn ding blijven doen. Je kan ze beschouwen als een soort underdog in het genre, maar zijn alle hardcore bands niet een beetje underdogs? Of ze nu mogen spelen op grote festivals of in kleine jeugdhuizen, dat doet er voor hen niet toe. Zolang ze ergens kunnen spelen, zijn ze tevreden. Zo speelden ze enkele jaren geleden in een piepklein jeugdhuis in Eeklo een uitverkochte show voor 100 mensen terwijl ze datzelfde jaar optredens gaven voor 1000 mensen of meer. De heren hebben duidelijk het hart op de juiste plaats en zullen er alles aan doen om van een optreden een feestje te maken. Vorig jaar brachten ze nog een nieuwe plaat uit, The Final Revolution. Hieronder kan je daarvan een clip bekijken.

Walls Of Jericho (zaterdag 28 juni, Jupiler Stage, 16:30-17:10)

Als er een dame is die niet uit de fitnesszaal weg te slaan is, is het wel Candace Kucsulain van Walls Of Jericho. Hoe zij tekeer gaat op een podium is ongelofelijk. Geen seconde staat ze stil en het is duidelijk besmettelijk: het publiek is er onmiddellijk mee weg en een optreden lijkt plotseling te veranderen in een veldslag waar enkel de sterkste overleven.

De band was er even tussenuit omdat de zangeres een kindje had samen met een van de heren in Death Before Dishonor. Zo ging ook gitarist Chris Rawson, Stick To Your Guns bijstaan. Maar sinds een tweetal jaar is Walls Of Jericho terug op kruissnelheid en zijn ze volop bezig om Europa (opnieuw) te veroveren.

Gelukkig is het niet enkel de sympathieke zangeres die de band zo fantastisch maakt. Walls Of Jericho maakt gewoonweg retestrakke muziek en ze zingen over echte dingen. Zo zijn ze niet bang om hun thuisland, de Verenigde Staten, in twijfel te trekken en hun oorlogsbeleid aan te vallen. Zo scandeert de band elke show de woorden: ‘fuck the American dream’. Duidelijker kan niet denk ik zo. Als jij daar hetzelfde over denkt, begin dan maar aan je conditie te werken om zaterdag 28 juni de pit te betreden en die hopelijk te overleven.

Hatebreed (zondag 29 juni, Main Stage 2, 18:55-19:45)

De band die zowel door hardcore fans als metalheads 100% gewaardeerd wordt en die we nog altijd kunnen beschouwen als de grootste onder de hardcore bands is en blijft het uit Connecticut afkomstige Hatebreed. Elke twee jaar staan ze wel eens in Dessel en telkens opnieuw weet de security dat ze paraat moeten staan voor wat komen gaat. Deze maand zal dat zeker niet anders zijn want als Hatebreed langskomt, vertrekken ze niet zonder de boel af te breken, of dat nu een zaal of een festivalweide is. Tijdens hun shows sta je nergens veilig. Zanger Jamey Jasta is een professional in het opzwepen van zijn publiek.

Hatebreed bestaat nu al 20 jaar en nog geen dag zijn ze van de radar verdwenen. Deze hardwerkende band stond er vanaf de release van hun debuutplaat Satisfaction is the Death of Desire en staat er met hun laatste plaat The Divinity of Purpose nog altijd. Maak je borst maar al nat om hitjes als Destroy Everything en I Will Be Heard mee te brullen en warm je spieren maar al op om de pit te trotseren. Laten we hopen dat de EHBO-post niet te veraf is.

Comeback Kid (zondag 29 juni, Main Stage 2, 13:15-13:55)

Een band waar velen naar uitkijken om aan het werk te zien op een van de hoofdpodia van Graspop Metal Meeting is toch wel het Canadese, Comeback Kid. Wij bij Newsmonkey geven eerlijk toe dat we schrokken toen we zagen dat ze op een van de grote podia geprogrammeerd stonden. Die schrik maakte gelukkig onmiddellijk plaats voor een gevoel van enthousiasme en benieuwdheid. Zeker na hun legendarische show op Groezrock enkele jaren geleden kunnen we niet onder stoelen of banken steken dat dit wel eens een klein hoogtepunt zou kunnen worden op zondag.

Comeback Kid is al meer dan tien jaar actief zonder een moment van pauze in te lassen. Integendeel, de laatste twee jaar hebben ze wereldwijd meer getoerd dan welke band dan ook. Alleen Terror doet waarschijnlijk beter. De heren staan nog steeds garant voor opzwepende live shows met een combinatie van een heerlijke punk rock en hardcore vibe. Die mix is ook opnieuw duidelijk aanwezig op hun nieuwe plaat Die Knowing die eerder dit jaar uitkwam en warm onthaald werd door verschillende media.

Het NewsMonkey team kan alvast niet wachten om Wake Up The Dead mee te schreeuwen op Graspop Metal Meeting.

Bring Me The Horizon (zondag 29 juni, Main Stage 2, 16:55-17:45)

Tot een paar jaar terug werd Bring Me The Horizon bestempeld als de grootste hype band van dat moment. Velen hadden een uitgesproken mening over de Britten zonder ook maar een nummer te kennen of moeite te doen om de band te leren kennen. Anno 2013 kwam daar echter stevig verandering in met de release van hun laatste plaat Sempiternal. De plaat sloeg in als een bom en iedereen moest gewoon toegeven dat die plaat niet zomaar de zoveelste deathcore plaat in het ellenlange rijtje geworden was. Er werd meer en meer geëxperimenteerd en dat leek hen nog meer fans op te leveren. Bring Me The Horizon werd een begrip in de metalscene en niemand kon nog langer ontkennen dat het zomaar wat vijf muzikantjes waren waarvan het groen nog achter hun oren zat.

Vorig jaar zagen we de band nog aan het werk op Groezrock en ook in hun live shows is er heel wat veranderd. Zo is er een toetsenist tot de band toegetreden die de muziek naar een hogere dimensie tilt. Een optreden van Bring Me The Horizon is uitgegroeid tot iets bombastisch en magistraal. Wij waren alvast weggeblazen en we moesten eerlijk toegeven dat dit niet zomaar een groep is die zo zwaar mogelijke muziek maakt. Deze jongemannen weten waar ze mee bezig zijn en zijn bezig zich naar de top toe te werken.

Verwacht je aan een indrukwekkend optreden op Graspop Metal Meeting dat zeker zijn sporen zal nalaten.

The Dillinger Escape Plan (zaterdag 28 juni, Metal Dome, 20:40-21:40)

De man met de beste conditie hadden we in een eerder geplaatst verslag alvast gevonden in de zanger van Letlive., maar de man met de dikste biceps zal op zaterdag aantreden op Graspop Metal Meeting. We hebben het hier natuurlijk over de zanger van de mathcore band The Dillinger Escape Plan, Greg Puciato. Bij het bekijken van zijn spierballen doe je het onmiddellijk in je broek en dat al zeker als je hem het publiek ziet induiken. Hij is niet de enige die zich daar schuldig aan maakt, want de voltallig groep staat ervoor bekend instrumenten te vernietigen en zichzelf ietwat te verminken op het podium. Ze gaan geen enkele uitdaging uit de weg en hoe groter het podium, hoe gekker hun stunts.

Tof om weten is dat Greg Puciato deel uitmaakt van de gloednieuwe all-starband Killer Be Killed met daarin ook Max Cavalera (Soulfly), Troy Sanders (Mastodon) en Dave Elitch (ex-The Mars Volta)

Laat je niet van de wijs brengen: het is niet omdat meneer Puciato al duizenden uren in de fitnesszaal doorgebracht heeft, dat jij dat ook niet moet doen. Neem het van me aan, je zal wat extra conditie en kracht kunnen gebruiken tijdens hun show.

We zijn ervan overtuigd dat als je deze route volgt, je zeker en vast wat extra uurtjes in de fitnessclub zal kunnen gebruiken. Bij deze bands draait alles om energie en hun optredens zullen pas geslaagd zijn als de Graspop bezoeker zich volledig laat gaan eind juni. Hiernaast vind je alvast nog een playlist met 1 nummer van elke band die hierboven genoemd werd. Dan heb je onmiddellijk ook iets om door je oren te laten razen bij het trainen…

Meer
Lees meer...