The Road to GMM2014: Meisjes aan de macht

Wie al eens eerder op Graspop Metal Meeting (of eender welk ander optreden of festival binnen het genre) mocht vertoeven, zal allicht zonder tegenspreken toegeven dat de populatie op een metalconcert overwegend mannelijk is. De dames die de metalminnende gemeenschap rijk is zijn stuk voor stuk opvallende mooie verschijningen in een geheel waarin doorgaans de kleur zwart en heerlijk blinkende pinnen de dienst uitmaken. Speciaal voor hen (en ook meteen voor alle metalgasten die houden van een vleugje vrouwelijke esthetiek) een ietwat meisjesachtige GMM-vooruitblik.

Huntress (vrijdag 27 juni, Jupiler Stage, 14:55 – 15:35)

Jill Janus, de rondborstige frontvrouw van Huntress, komt ongetwijfeld in menig metalminnende puberdromen voor als de ultieme metalchick. Ze leidt een band die al van bij het debuut stof doet opwaaien én ze beschikt over meer dan alleen maar zangtalent. Janus is zich ontzettend bewust van haar uiterlijk en buit dat dan ook op alle mogelijke manieren uit. Vooraleer ze de Huntress-troepen aanvoerde, kwam ze zelfs aan de bak als topless dj. Mochten er nog fans hopen dat ze naar deze van iets minder textiel voorziene hoogdagen terugkeert: de kans is klein. Nu wil ze vooral opvallen met haar rol als zangeres van Huntress, met wie ze muzikaal vooral uitpakt met melodieuze metal, voorzien van vocalen die de thrash, death en black metal niet kunnen verloochenen. 

Doro (vrijdag 27 juni, Mainstage 2, 19:00 – 19:50)

Als er in dit gezelschap één dame is die de titel ‘Koningin van de metal’ waardig is, dan is het Doro Pesch wel. In de jaren tachtig was zij de frontvrouw van metalband Warlock, waarmee ze met debuut ‘Burning The Witches’ een heuse classic afleverde. Ondertussen zijn we meer dan dertig jaar later en heeft ze Warlock geruild voor een band die helemaal rond haar eigen persoontje draait. Haar stem en podiumprésence zijn echter nog steeds dik in orde en wanneer ze straks één van de twee gigantische hoofdpodia betreedt, zullen de rijen fans ongetwijfeld dik gezaaid zijn. All hail the Metal Queen!

Eluveitie (zaterdag 28 juni, Marquee, 17:45 – 18:40)

Eluveitie is in meer dan één opzicht een ietwat opvallende metalband. Zelfs binnen hun genre, pagan en folk metal, spelen ze zich moeiteloos in de kijker. De traditionele Keltische invloeden mixen ze met een ferme dosis melodieuze death metal, wat ervoor zorgt dat ze door heel wat metalliefhebbers in de armen worden gesloten. Ook het aparte instrumentarium waarvan ze zich bedienen valt meteen op. Nu wil het toeval dat de draailier (jawel, een draailier!) bespeelt wordt door de ravissante Anna Murphy, terwijl de betoverende Nicole Ansperger de band voorziet van vioolpartijen. Voor de vierde keer op Graspop Metal Meeting, en dat is niet zomaar.  Zonder twijfel een band om te gaan luisteren én kijken.

Collibus (zondag 29 juni, Metal Dome, 11:30 – 12:10)

Voor Collibus moet u al vroeg paraat zijn in de Metal Dome, maar neem het van ons aan dat dat niet tevergeefs zal zijn. De band uit Manchester heeft eveneens een jonge deerne in zijn rangen, maar daar houdt ongeveer elke vergelijking met de vorige groep op. Gemma Fox beschikt namelijk over een strot waarnaast een pas geslepen scheermes verbleekt en een doorsnee blok gewapend beton spat spontaan uit elkaar wanneer Fox haar mond opendoet. Ze wordt bijgestaan door vier heren die grossieren in songs die nog het best te omschrijven vallen als progressieve metal. Leuke anekdote: Brian May van Queen is fan en mocht hen inleiden toen ze als allereerste metalband ooit ten dans speelden in het Britse Lagerhuis. 

Kylesa (zaterdag 28 juni, Jupiler Stage, 19:45 – 20:35) & Skillet (zaterdag 28 juni, Mainstage 1, 14:55 – 15:40)

Zowel Kylesa als Skillet kwamen al aan bod in één van onze vorige voorbeschouwingen. Kylesa heeft met Laura Pleasants een heuse sludgeparel in de rangen en Korey Cooper en Jen Ledger zorgen op hun beurt dat ook Skillet zijn plaatsje meer dan verdient in dit lijstje. 

Steel Panther (vrijdag 27 juni, Mainstage 1, 18:00 – 18:50)

Ej, ow, jamaar…!!! Inderdaad, ik hoor het u al zeggen: ‘Steel Panther is toch een band met allemaal gasten?!’ Klopt. Tegelijkertijd kunnen we niet anders dan stellen dat het vrouwelijk kantje in de heren net iets groter is dan bij pakweg de jongens van Sepultura of Sabaton. Het gebruik van haarlak en make-up al dat in ieder geval bevestigen. Daar komt nog eens bovenop dat de kans ontzettend groot is dat het aantal dames in het publiek exponentieel  zal groeien op het moment dat Michael Starr, Satchel, Lexxi Foxxx en Stix Zadinia het podium betreden. Dat is toch in ieder geval wat ze zelf geloven… Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben!

Meer
Lees meer...