Tien kleine mensen die groot werden in Hollywood

Er bestaan geen kleine rollen, alleen maar kleine acteurs. Regisseur Peter Jackson zou voor zijn trilogie van ‘The Hobbit’ keuze genoeg hebben voor de rollen van de van gestalte kleine hobbits en de dwergen. Maar vreemd genoeg is een klein gestalte net geen criterium om in aanmerking te komen voor de rol van Bilbo Balings. Deze tien acteurs zijn nochtans niet onopgemerkt gebleven in Hollywood.

Geen enkele acteur uit de eerste Lord Of The Rings-trilogie staat in dit lijstje en dat is logisch, want de meeste acteurs zijn normaal van gestalte. In Middle-earth is een hobbit volgens de boeken van J.R.R. Tolkien net geen 1m10 groot. Dwergen zijn iets groter en meten 1m40, terwijl elven en mensen met de normale menselijke grootte overeenkomen. Elijah Wood moest de kleine Frodo spelen, maar hij is 1m68. Om dat op te lossen moesten dwergen gewoon iets grotere acteurs zijn. Zo is John Rhys-Davies, de acteur die de dwerg Gimly gestalte geeft, in het echte leven ongeveer 1m85 groot.

Zonder special effects zouden kleine acteurs dus absoluut noodzakelijk geweest zijn in zowel The Lord Of The Rings-trilogie als de nieuwe The Hobbit-reeks. We noemen hen kleine mensen, omdat de term ‘dwerg’ ondanks de populariteit van dit soort films toch nog vaak als beledigend wordt beschouwd. Mensen die niet groter worden dan 1m45 lijden aan dwerggroei. Deze tien acteurs trokken zich van hun kleine gestalte niets aan en speelden grote rollen in Hollywood.

Getty Images

10. Hollywoods eerste dwerg

Getty Images

Als de naam Harry Earles geen belletje doet rinkelen, is dat best normaal aangezien hij al in de jaren 20 in Hollywood is neergestreken. Hij moet daardoor de eerste kleine persoon geweest zijn die een filmicoon is geworden. Onbewust heb je hem misschien toch al eens aan het werk gezien, want Earles speelde mee in The Wizard Of Oz. Deze klassieker uit 1939 met de beroemde actrice Judy Garland is haast ieder jaar een vaste klassieker op televisie tijdens de feestdagen. Earles speelt samen met drie zussen, die ook aan dwerggroei lijden, een rolletje in de muzikale film (in de video hieronder staat hij rechts in de blauwe outfit), maar enkel hij verschijnt duidelijk in beeld.

De echte naam van Harry Earles is Fritz Schneider. Hij is een Duitser, maar gaf zijn naam op toen hij samen met zijn oudere zus ontdekt werd door de Amerikaanse showman Bert W. Earles. Twee jongere zussen maken later eveneens de oversteek naar de Verenigde Staten. Gedurende ongeveer een kwarteeuw zijn ze een populaire attractie in een beroemd circus. Harry is echter de enige van het gezelschap die regelmatig een filmrolletje weet te strikken. In 1925 speelt hij een baby in de film The Unholy Three en zet daarmee de toon voor de rest van zijn carrière, want hij mag nadien nog vaak in de huid van een baby kruipen. Na The Wizard Of Oz besluit hij echter een punt te zetten achter zijn carrière in Hollywood. Samen met zijn zussen is hij nog enkele jaren erg succesvol in het circus en bouwt hij een huis in Florida, speciaal aangepast aan het kleine gestalte van de bewoners. Harry blijft er tot aan zijn dood in 1985 wonen.

Getty Images

Harry Earles staat op tiende plaats omdat hij de allereerste was

9. De dwerg die wel in Lord Of The Rings speelde

Getty Images

Dat niemand van de acteurs uit deze lijst in The Lord Of The Rings meespeelt, is niet helemaal correct. Billy Barty speelt dan wel niet mee in een van de films van Peter Jackson, maar hij heeft wel een rol in een verfilming uit 1978. Het gaat echter om een animatiefilm, waarbij de acteurs de bewegingen van de figuren naspelen met de hulp van een speciaal toestel dat een rotoscoop wordt genoemd.

De carrière en het leven van Barty zijn echter veel interessanter dan zijn rolletje in deze oude versie van The Lord Of The Rings. Al in 1927 maakt hij als driejarig jongetje zijn debuut op het witte doek. Later speelt hij het broertje van Mickey Rooney en krijgt hij een heel gevarieerd aanbod van rollen: van een tovenaar in Willow tot een Duitse spion in Under the Rainbow. In de jaren 60 heeft hij zelfs een eigen kinderprogramma en bekende tv-series, zoals Frasier, kloppen regelmatig bij hem aan.

Getty Images

Barty gebruikt zijn bekende gezicht ook om het leven van andere mensen met dwerggroei te verbeteren. In 1957 richt hij de organisatie Little People of America op. “Het grootste deel van de maatschappij denkt dat kleine mensen alleen in circussen of shows optreden. We hebben echter dokters en verplegers, je vindt ons overal”, zegt hij een jaar voor zijn dood in een interview met AP.

Billy Barty staat op de negende plaats omdat hij voor veel kleine mensen een grote held was

8. De man die nooit een dwerg wou spelen

Getty Images

Michael Dunn mogen we gerust een groot acteur noemen, want zijn acteerprestaties leveren hem zelfs een Oscar-nominatie op. Dunn gelooft dat er veel kleine acteurs zijn die helemaal niet kunnen acteren en juist omwille van hun gestalte bekend zijn. Ze treden op in circussen en speciale shows en daar wil Michael Dunn absoluut niet aan meedoen. Steevast weigert hij rollen die hem door zijn gestalte op het lijf geschreven zijn. Dunn is van mening dat hij even goed kan acteren als collega’s met een normale lichaamsbouw. En dat bewijst hij al op jonge leeftijd, want Dunn is in zijn tijd de eerste kleine acteur die een klassieke acteeropleiding geniet. Hij heeft bovendien nog meer talenten, want hij blinkt ook uit als muzikant en schrijver.

Zo komt het dat Dunn een erg opvallende verschijning is tijdens audities. Hij probeert normale rollen te krijgen en dat lukt hem nog vaak ook. Zijn bekendste prestatie is zijn rol in Ship Of Fools uit 1965, waarmee hij dus bijna een Oscar wint. Na een kort huwelijk trekt Dunn naar Europa om er in Britse en Italiaanse films mee te spelen. Intussen slaagt hij er echter niet meer in de toprollen weg te kapen en ziet hij zich genoodzaakt om toch toe te geven en de gevreesde rolletjes voor kleine acteurs aan te nemen. In 1973 wordt de pas 38-jarige Dunn dood aangetroffen. Het lijkt zelfmoord, maar uit de autopsie blijkt dat zijn hart gestopt is door een verkeerde combinatie van geneesmiddelen die hij moest nemen.

Getty Images

Michael Dunn staat op de achtste plaats omdat hij bewees dat een kleine acteur ook normale rollen kan spelen

7. Het gezicht van de Oompa Loompa’s

Getty Images

Sommige acteurs hebben dan weer geen enkel probleem om typische dwergrollen aan te nemen. Gelukkig maar, want anders zouden we nooit weten hoe een Oompa Loompa er nu eigenlijk uitziet. Gurdeep Roy is een Indiase acteur die in Kenia geboren is onder de naam Mohinder Purba. Deep Roy speelt in de film Charlie & The Chocolate Factory tientallen Oompa Loompa’s tegelijk. Je weet wel, die grappige mannetjes die in de fabriek van Johnny Depp werken. Hij geniet bovendien veel respect van regisseur Tim Burton, want Deep Roy maakt deel uit van het vaste kringetje acteurs dat wel vaker in een Burton-film meespeelt.

Deep Roy is ook te zien in enkele recentere films, zoals Transformers en een moderne Star Trek-verfilming. Ook in Star Wars, Dr. Who en The X-Files kan je Deep Roy terugvinden. We kunnen hem dus onmogelijk een kleine acteur noemen.

Getty Images

Deep Roy staat op de zevende plaats omdat we dankzij hem allemaal weten wat een Oompa Loompa is

6. Forever Webster

Getty Images

Het jongetje dat nooit groot zou worden, dat is Emmanuel Lewis. Als kindsterretje ziet het publiek hem als een echte Peter Pan. Op zijn twaalfde verjaardag is Lewis amper 91 centimeter groot. Hij speelt eerst mee in enkele reclamespotjes, maar krijgt uiteindelijk zijn eigen komische reeks. Webster groeit uit tot een van de meest succesvolle shows uit de jaren 80. Later is hij nog regelmatig te zien in andere tv-shows en na zijn vroege carrière als Webster behaalt hij bovendien nog een officieel acteerdiploma.

Op de set van de muziekvideo van Thriller leert hij Michael Jackson kennen. De twee worden meteen goede vrienden. “Michael is de beste vriend die je ooit kunt hebben”, zegt Lewis in 1984 in People Weekly. “Ik kan op hem rekenen en hij op mij.” Er zit een leeftijdsverschil van twaalf jaar tussen Jackson en Lewis, maar de twee delen een gelijkaardige achtergrond en zijn als kindsterretje in de showbizzwereld gerold.

Voor Michael Jackson veroorzaakt die vroege bekendheid in zijn latere leven veel problemen, terwijl Lewis er net beter van wordt. We mogen hem een voorbeeld voor alle kindsterren noemen.

Dokters hebben nooit een medische verklaring kunnen vinden voor het kleine gestalte van Lewis. Misschien heeft Webster ooit echt gewenst om nooit op te groeien.

Getty Images

Emmanuel Lewis staat op de zesde plaats omdat Webster een stukje tv-geschiedenis is

5. Gevallen kindster

Mensen halen Webster en Gary Coleman wel eens door elkaar. Helaas is het Coleman als kindsterretje later veel minder goed vergaan. Hij bewijst zijn talent voor het eerst in de rol van Arnold Jackson in de serie Diff’rent Strokes. Tijdens zijn hoogdagen verdient Coleman een slordige 100.000 dollar voor één aflevering. Hij valt ook regelmatig in de prijzen en er lijkt dus geen vuiltje aan de lucht te zijn. Maar in de tweede helft van de jaren 80 gaat zijn privéleven de verkeerde kant uit.

Coleman spant een rechtszaak aan tegen zijn ouders voor het misbruiken van zijn fonds. Hij wint die zaak en houdt er 1,3 miljoen dollar aan over. Tien jaar later is al dat geld echter op en zit Coleman financieel aan de grond. Hij neemt dan maar een job als veiligheidsagent aan. Hij verschijnt al gauw opnieuw voor de rechter, omdat hij een vrouw heeft geslagen die op een handtekening kwam jagen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, krijgt Coleman ook nog eens huwelijksproblemen. Intussen is Coleman een soort karikatuur geworden en vormt hij een inspiratiebron voor veel comedians. Gelukkig kan hij zijn glimlach bewaren.

Coleman blijft zijn hele leven klein door een nierziekte, waarvoor hij twee keer een transplantatie ondergaat. Na een val op zijn hoofd belandt hij in 2010 in een coma. Zijn vrouw neemt de beslissing de stekker uit te trekken. Het droevige leven van een gevallen ster…

Gary Coleman staat op de vijfde plaats omdat als kind een echte ster was

4. Een gezicht dat iedereen kent

Getty Images

Deze acteur heb je zeker al eens gezien. Warwick Davis heeft immers een pak toptitels op zijn cv verzameld. Al op jonge leeftijd krijgt hij een voetje binnen in een van de grootste franchises van de voorbije jaren. Nochtans berust zijn hele carrière eigenlijk op toeval. Warwick is elf jaar wanneer zijn grootmoeder op de radio hoort dat er vlakbij scènes voor de film Return Of The Jedi gefilmd worden en kleine acteurs auditie mogen doen voor de rol van een Ewok. Davis is een grote fan van Star Wars en dus is hij in de wolken wanneer hij geselecteerd wordt. Maar het geluk lacht hem nog meer toe, want tijdens de opnames wordt de acteur achter  R2-D2 geveld door de griep. Hij speelde ook een van de belangrijkste Ewok-rollen en George Lucas himself kiest Davis als vervanger.

Lucas gelooft zo hard in het talent van Davis dat hij de jonge acteur in Willow laat spelen, een productie met Ron Howard. Hij speelt er de rol van een dwerg die een baby moet beschermen tegen tovenaars. In 1992 ruilt hij zijn heldenrol in voor die van een slechterik in de horrorfilm Leprechaun. De film is geen kaskraker, maar heeft genoeg succes om er nog verschillende sequals op te maken. In die eerste film mag hij trouwens een op dat ogenblik nog onbekende Jennifer Aniston de stuipen op het lijf jagen.

Getty Images

Als je hem nu nog niet kent, dan heb je hem zonder twijfel recenter nog aan het werk gezien als professor Flitwick in zeven Harry Potter-films, hoewel hij daar natuurlijk vermomd is. Hij is ook te zien in The Chronicles of Narnia, nog een succesvolle filmreeks. Warwick Davis richt naast het scherm een organisatie op die extreem kleine of grote acteurs moet begeleiden. Davis zou misschien de bekendste kleine acteur van dit moment zijn zonder de doorbraak van het nummer één uit deze top tien.

Warwick Davis staat op de vierde plaats omdat hij niet meer weg te denken is uit de filmwereld

3. Geen dwerg, maar toch een kleintje met een grote carrière

Getty Images

Danny Devito is qua gestalte de grootste van dit gezelschap en hoort er officieel misschien niet in thuis, maar aangezien hij toch ook slechts 1m52 groot is, willen we hem niet negeren. Bovendien heeft hij ondanks zijn beperkte gestalte een indrukwekkende carrière als acteur weten uit te bouwen. Hij schittert eerst in Taxi, het begin van een lange filmcarrière. Deze man voorstellen is natuurlijk niet nodig. Zijn stem is al even beroemd als de acteur zelf, want Devito sprak al verschillende rollen van animatiefiguurtjes in.

Devito is een bekende vegetariër en dierenliefhebber. Hij is ook heel geïnteresseerd in documentaires.

Getty Images

Danny Devito staat op de derde plaats omdat hij nu eenmaal Danny Devito is

2. Mini Me

Getty Images

Verne Troyer is de kleinste acteur uit onze top tien. Hij zal voor altijd bekend blijven als Mini Me in de hilarische Austin Powers-films. Hij begint zijn carrière als stuntman in de film Baby’s Day Out. Misschien weet je nog hoe die baby tijdens één dag van ene gevaarlijke situatie in de andere terechtkwam? Wel, in die situaties werd de baby gespeeld door Troyer.

Voor hij zijn belangrijkste rol speelt, kruipt hij nog in de huid van een alien in Men In Black. Maar we associëren hem natuurlijk alleen maar met de sidekick van Dr. Evil aan de zijde van Mike Myers in Austin Powers. Troyer zegt geen woord in de film, maar de komische magie tussen beide acteurs spat van het scherm. Hij beseft echter wel dat die rol het hoogtepunt van zijn carrière moet zijn, aangezien hij het talent niet heeft om een glansrol te ambiëren.

Getty Images

Troyer begint dan maar meer aandacht te hechten aan zijn status als beroemdheid. Al snel krijgt hij een kwalijke reputatie naast het scherm, maar net daardoor blijft hij media-aandacht genieten. Hij wordt de Paris Hilton van de kleine acteurs en, oh jawel, ook hij valt ten prooi aan een sekstape. De meeste andere acteurs uit deze lijst zullen hem niet als een voorbeeld zien, want Troyer buit zijn aandoening ten volle uit. Maar feit is dat zijn gezicht intussen wel wereldberoemd is geworden.

Verne Troyer staat op de tweede plaats omdat hij ons zo hard deed lachen

1. De eerste dwerg die een sekssymbool wordt

Getty Images

Wie tegenwoordig aan een bekende dwerg denkt, kan niet anders dan Peter Dinklage noemen. Hij is goed op weg om al zijn voorgangers achter zich te laten en de eerste echte superster onder de kleine acteurs te worden. Dinklage slaagt erin zowel humoristische als ernstige rollen te spelen. Hij leert het vak in Broadway en heeft niet lang nodig om, net zoals Michael Dunn, rollen te versieren die eigenlijk voor acteurs met een normaal gestalte bedoeld zijn. Hij breekt door in de film The Station Agent, maar tegenwoordig is hij vooral bekend dankzij de HBO-reeks Game of Thrones.

Als Tyrion Lannister krijgt Dinklage in deze topserie de kans om al zijn talenten te tonen. Hij komt regelmatig erg komisch uit de hoek, maar schakelt zonder enige moeite over naar het serieuzere genre. Hij krijgt er een Golden Globe en een Emmy voor. Game of Thrones is intussen een hype geworden. Peter Dinklage is door zijn rol zelfs een beetje een sekssymbool en zo opent hij misschien nog veel deuren voor kleine collega’s. Momenteel is Dinklage een veelgevraagde acteur in Hollywood en we zullen hem de komende jaren nog heel vaak aan het werk zien. En niet alleen in de vele boekverfilmingen van Game of Thrones die nog in de wachtrij staan.

Getty Images

Peter Dinklage staat op de eerste plaats omdat hij het populairst is

Meer
Lees meer...