Wil je als tiener investeren? Dan zijn hier tips voor jou én je ouders

Ben jij een tiener en je wilt een centje bijverdienen, maar je staat niet meteen te springen om een studentenjob in bijvoorbeeld een grootwarenhuis te doen? Kijk dan of beleggen wat voor jou is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over beleggen en krijgen jij en je ouders alle tips die jullie nodig hebben. 

Waarom investeren?

Geld brengt op een spaarboekje niets meer op. Toch kiezen de meeste mensen er nog steeds voor om hun geld daarop te laten staan. Dat terwijl de spaarrente bij de meeste banken 0,11 procent bedraagt. Dat is ruimschoots onvoldoende om de inflatie bij te benen. Die kwam in juni (2021) uit op 1,63 procent. Er zijn dus slimmere manieren om met je geld om te gaan. Als je het goed doet, is investeren daar zeker één van.

Ben je nog minderjarig? Dan kan je niet zelf investeren in zaken zoals aandelen en obligaties. Wel kan je alvast meekijken met je ouders en op die manier veel leren over investeren. Daarnaast kan je jezelf uitgebreid inlezen, zodat je later geïnformeerd aan de slag kan gaan.

Investeer niet al je geld

Wanneer je begint met investeren, is het belangrijk dat je niet meteen al jouw geld daarvoor gebruikt. In principe geldt dat je minimaal 3 tot 6 maanden vaste lasten moet kunnen dragen met je spaargeld. Als tiener heb je wellicht nog niet zo veel vaste lasten. Maar zet voor jezelf goed op een rij  hoeveel kapitaal je nodig hebt voor toekomstige projecten. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van een wagen of een huis.

Time is money

Als tiener heb je nog veel tijd om te investeren. Dat is ook meteen het grootste voordeel wanneer je begint op jonge leeftijd. Dankzij samengestelde rente stapelt de rente van je investering zich namelijk op. Bij aandelen creëer je bijvoorbeeld een sneeuwbaleffect door je dividenden te beleggen. Zo leveren ze op hun beurs ook dividenden op en genieten ze mee van eventuele koersstijgingen. Dus: hoe langer je investeert, hoe sneller de waarde stijgt. Investeer daarom altijd geruime tijd. Minimaal tien jaar, maar beter nog langer.

Bereken wat het jou op termijn oplevert

Je begint nu met investeren, maar natuurlijk wil je ook graag weten wat dit op termijn oplevert. Niet alleen vermindert het meteen jouw nieuwsgierigheid, maar als je weet wat je ermee kan verdienen, helpt het je ook om door te gaan met investeren. Online zijn er verschillende calculators te vinden. Daar voer je het bedrag in dat je (maandelijks) wilt investeren, het aantal jaren dat je van plan bent om te investeren en het verwachte rendement. De calculator vertelt je wat je op het einde van die termijn aan opbrengsten mag verwachten. Dergelijke calculators kunnen weliswaar de toekomst niet voorspellen. Het verwachte rendement dat je ingeeft is dan ook gebaseerd op historische prestaties. Die bieden geen garantie voor de toekomst.

Investeren in obligaties

Als je net begint met beleggen, wil je wellicht zo weinig mogelijk risico lopen en vooraf weten waar je aan toe bent. Obligaties worden vaak gezien als de meest veilige beleggingsvorm. Bovendien wordt er van te voren een bepaalde coupon en looptijd vastgelegd. De afgelopen jaren waren die coupons weliswaar zeer laag als gevolg van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank.

Bij een obligatie leen je geld uit aan een instantie of onderneming. De overheid maakt daar bijvoorbeeld veel gebruik van. Je kan jouw geld verliezen als de betreffende onderneming failliet gaat, maar omdat je vooraan staat bij de schuldeisers is die kans relatief klein.

Investeren in aandelen

Als je een lange beleggingshorizon hebt, zijn aandelen altijd een goede investering. Voor een tiener zijn aandelen dus een prima keuze, mits je nu al zeker weet dat je minstens tien jaar doorgaat met beleggen. Het nadeel van aandelen is dat het risico hoger ligt dan bij bijvoorbeeld obligaties. Omdat een dip in de beurs vrijwel altijd weer bijtrekt, zal je daar echter minder hinder van ondervinden wanneer je voor lange tijd belegt.

Met een aandeel koop je een ‘stukje’ van een bedrijf. Je bent dus voor een klein deel eigenaar van dat bedrijf. Doet de onderneming het goed, dan doe je het als belegger goed. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: gaat het niet goed met het bedrijf, dan daalt de waarde van jouw aandeel. Door als tiener aandelen te bezitten, leer je hoe markten werken en hoe bedrijven geld verdienen. Bovendien leer je geduld uit te oefenen. Een aandeel kan namelijk op korte tijd waarde verliezen, maar de waarde zal over een langere periode bijna altijd stijgen.

Investeren in een beleggingsfonds

Wil je meteen een meer diverse beleggingsportefeuille, dan kies je het beste voor een beleggingsfonds. Bij een beleggingsfonds stop je samen met andere individuele beleggers je geld in een grote ‘spaarpot’. Een fondsbeheerder belegt dat geld dan in diverse aandelen en obligaties. Er zijn verschillende soorten fondsen. Zo richten bepaalde beleggingsfondsen zich eerder op aandelen en andere vooral op obligaties. Een fonds dat hoofdzakelijk belegt in aandelen heeft een hoger rendement, maar vanzelfsprekend ook een hoger risico.

Wanneer je wenst te beleggen in een fonds, zijn de banken of fondsbeheerders verplicht om je risicoprofiel te bepalen. Op basis van een vragenlijst komen ze weten welk beleggingsproduct het best bij je past. Defensievere profielen zullen bijvoorbeeld het advies krijgen om te beleggen in een obligatiefonds.

Extra tips voor ouders

Tot slot geven we ouders graag nog enkele tips mee over hoe je kinderen leert omgaan met geld. Die basis hebben ze nodig bij het investeren, maar zal nog veel vaker nuttig blijken.

  • Laat je kinderen zo vroeg mogelijk omgaan met geld. Laat ze zelf hun spaarpot beheren en zaken kopen. Natuurlijk monitor je dit en stuur je bij waar nodig, maar geef je kinderen vrijheid waar het kan. Doen je kinderen het goed en verstandig? Laat dit dan ook weten. Geef complimenten en stimuleer om op die weg te blijven.
  • Om geld meer ‘tastbaar’ te maken, kan je een fysieke spaarpot gebruiken. Zo zien ze werkelijk hun geld toenemen, wat stimuleert om te sparen.
  • Geef je kinderen al vroeg zakgeld en bouw dit op naarmate ze ouder worden. Zorg er wel voor dat het budget beperkt genoeg is, zodat ze moeten nadenken over waaraan ze het uitgeven. Maak daarover ook duidelijke afspraken met je kinderen.

Lees ook:

Meer
Lees meer...