TikTok-account van ‘Tom Cruise’ toont hoe akelig realistisch deepfakes geworden zijn

Tegenwoordig is de technologie van deepfakes beter dan ooit. Daardoor kan je eender wie in eender welke situatie plaatsen. En hoe realistisch dat kan zijn, bewijst het account @deeptomcruise op TikTok.

Tom Cruise zit in filmpjes op TikTok, maar eigenlijk heeft hij daar zelf helemaal niets mee te maken. Het gaat namelijk om filmpjes waarin de onbekende maker deepfake-technologie gebruikt om eruit te zien als de acteur. En die technologie is angstaanjagend realistisch.

@deeptomcruise

Wie de naam van het account niet ziet, zou mogelijk kunnen denken dat Tom Cruise op TikTok te vinden is. Het account @deeptomcruise heeft namelijk al drie video’s met de acteur. Maar het gaat hier om iemand die zich voordoet als de acteur. We hebben het dan niet over een dubbelganger, maar wel over iemand die heel behendig is met deepfakes.

In de eerste video zien we ‘Tom Cruise’ genieten van de zon terwijl hij tegen de camera praat. In de tweede video gaat hij tegen de vlakte en in de derde haalt hij een goocheltruc uit. Alle drie de video’s zijn nagenoeg perfect. Zo zijn er bijvoorbeeld geen glitches wanneer ‘Tom Cruise’ met z’n hand voor z’n gezicht gaat of snelle bewegingen maakt.

Deepfake

Deepfake is de naam voor de techniek om op basis van artificiële intelligentie (AI) beelden te combineren. Daardoor kan je dus eender wie in eender welke setting plaatsen en laten bewegen. Deze technologie werd voor het eerst gebruikt in 2017 maar is de afgelopen jaren sterk verbeterd.

Deepfakes zijn handig om bijvoorbeeld in films realistische special effects toe te voegen. Maar ze worden soms ook voor minder positieve dingen gebruikt. Zo werden ze ook al gebruikt om acteurs en actrices in pornofilms te verwerken of om fake news te creëren.

Bekijk hier de – voorlopig drie – video’s van @deeptomcruise:

@deeptomcruise

Sports!

♬ original sound – Tom
@deeptomcruise

♬ original sound – Tom
@deeptomcruise

I love magic!

♬ original sound – Tom

Lees ook:

Meer
Lees meer...