“Tinder discrimineert op basis van leeftijd”

Datingapp Tinder discrimineert op basis van leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van wereldconsumentenorganisatie Consumers International in zes landen. Sommige gebruikers van de app betalen bijna zes keer zoveel voor dezelfde dienst als anderen.

Voor het onderzoek meldden 528 mysteryshoppers in Nederland, Nieuw-Zeeland, de VS, Zuid-Korea, India en Brazilië zich aan voor Tinder Plus. Dat is de betaalde variant van de datingapp. De shoppers vulden hun persoonlijk gegevens in, waarna ze de opgegeven prijs deelden met de onderzoekers.

In Nederland rekent Tinder de meeste verschillende tarieven (31) aan. Daarna volgen Zuid-Korea (26) en Nieuw-Zeeland (25). Ook het verschil tussen het laagste (3,77 euro) en het hoogste tarief (21,99) is in Nederland het grootst.

Jongere tinderaars betalen minder

Oudere Tinderaars betalen meer dan jonge. Zo betalen Nederlandse gebruikers tussen de 30 en 49 jaar oud gemiddeld 16,77 euro. Dat is bijna twee keer zoveel als de 8,47 euro die gebruikers van 18 tot 29 betalen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens de Nederlandse Consumentenbond zorgelijk. “Het is hartstikke fout om oudere consumenten meer te laten betalen, want de dienst verandert niet door je leeftijd. Het is discriminerend en dat is verboden.”

Consumers International voerde het onderzoek uit in samenwerking met Mozilla. Mozilla is de non-profitorganisatie achter internetbrowser Firefox.

(ns)

Meer
Lees meer...