De toekomst van werk? Vacatures met vermelding GPT of ChatGPT stijgen met een factor 21

Dat artificiële intelligentie (AI) de arbeidsmarkt ingrijpend zal veranderen is niets nieuws. LinkedIn probeert met een nieuw een onderzoeksrapport de impact van AI op de arbeidsmarkt te meten.

In het nieuws. LinkedIn publiceert het onderzoeksrapport AI at Work” om de impact van AI op de arbeidsmarkt te meten en kwantificeren. Het sociale medium maakt daarbij gebruik van zowel enquêtes als interne gegevens.

De details. Het percentage vacaturevermeldingen dat verwijst naar GPT of ChatGPT stijgt sinds november 2022 met een factor 21.

  • Het aantal LinkedIn-profielen dat termen zoals “AI” en “ChatGPT” toevoegt, stijgt sinds januari met 75 procent.
  • In juni 2023 was het aantal leden met AI-vaardigheden wereldwijd 9 keer groter dan in januari 2016.
  • In de afgelopen vijf jaar is het aantal LinkedIn-leden in de VS met functies als “Head of AI” bijna verdrievoudigd.

Waar wordt AI voor gebruikt?

  • 47 procent van de leidinggevenden gelooft dat het gebruik van AI de productiviteit zal verhogen, en 44 procent is van plan om het gebruik van AI in het komende jaar binnen hun organisatie te vergroten.
  • Ruim driekwart van de respondenten (76%) zegt comfortabel te zijn met het gebruik van AI voor administratieve taken. De meeste ondervraagden geven ook aan dat ze comfortabel zouden zijn met het gebruik ervan voor analytisch werk (79%) en zelfs creatief werk (73%).
  • Mensen gebruiken AI als hulp bij het vinden van de juiste informatie en antwoorden die ze nodig hebben (86%), het samenvatten van vergaderingen en actiepunten (80%), en het plannen van hun dag (77%).

Zoom out. Bijna de helft van de Amerikaanse leidinggevenden gelooft dat het gebruik van generatieve AI de productiviteit zal verhogen. Meer dan 9 op 10 managers is het ermee eens dat sociale vaardigheden (people skills) belangrijker zijn dan ooit.

  • Dit betekent dat banen niet per se zullen verdwijnen, maar ze zullen veranderen, evenals de vaardigheden die nodig zijn om ze uit te voeren.

Tenslotte. Ook LinkedIn zelf – dat naar eigen zeggen 950 miljoen gebruikers heeft – wil AI introduceren. Het bedrijf test momenteel functies zoals AI-aangedreven berichten en vacaturebeschrijvingen.

Meer
Lees meer...