Luchtvaart maakt comeback: toeristen stuwen Europese trafiek weer richting pre-corona niveau

De Europese luchtvaart haalde in de tweede week van de paasvakantie 24.534 vluchten per dag, wat neerkomt op ruim 82 procent van de vergelijkbare trafiek in 2019 pre-corona.

Dat meldt luchtverkeersleider Eurocontrol. Ter vergelijking: in januari zat het aantal Europese vliegbewegingen nog maar op 68 procent van het pre-coronaniveau. Volgens Eurocontrol zit de Europese luchtvaart op schema om eind dit jaar, begin volgend jaar vrijwel volledig hersteld te zijn. De trafiek tussen de VS en Europa bereikt zelfs nu al terug de niveaus van 2019.

Ryanair

In de eerste week van de paasvakantie (7 tot 13 april) kwam de Europese trafiek ook al uit op een behoorlijke 81 procent van het niveau van drie jaar eerder. Marktleider Ryanair was in die week op zijn eentje goed voor 2.765 vluchten, wat zelfs 10 procent meer is dan in 2019.

De heropleving heeft vooral te maken met de comeback van toeristisch vliegverkeer binnen Europa. De zakenreizigers keren veel trager terug. De luchtvaartmaatschappijen anticipeerden op de terugkeer van de reislust door voor het zomerseizoen in de luchtvaart, dat op 27 maart officieel startte, meer bestemmingen en hogere frequenties te voorzien. Vooral de lagekostenmaatschappijen voeren hun aantal vluchten op, maar ook de traditionele carriers breiden uit, zij het in mindere mate.

  • Door dat alles dicht de trafiekcurve van 2022 langzaam maar zeker de kloof met de curve van 2019.
  • Tegenover 2021 gaat het intussen om meer dan een verdubbeling.
  • De sfeer is zo helemaal anders dan twee jaar geleden. Rond deze periode in 2020 crashte de Europese luchtvaart helemaal, als gevolg van de eerste coronalockdowns.

Rusland en China

Het herstel binnen Europa is zo ongeveer vergelijkbaar met dat binnen de Verenigde Staten, waar de luchtvaart eerder al hernam.

Vluchten naar bestemmingen buiten Europa zijn evenwel een ander verhaal. De intercontinentale vluchten van en naar de VS lopen goed, maar andere lange vluchten blijven ver onder hun normale peil, zo blijkt uit de Eurocontrol-cijfers. Door de oorlog in Oekraïne is de trafiek met Rusland volledig stilgevallen en ook de trafiek van en naar China loopt fors terug, door de lokale lockdowns daar.

(ns)

Meer
Lees meer...