‘True Crime Belgium’ brengt eerste gesprek ooit met Hans Van Themsche

Op Play4 gaat volgende week een spectaculair drieluik van de reeks True Crime Belgium van start. Het programma zal het namelijk hebben over de terreurdaad van Hans Van Themsche uit 2006 en kon daarvoor zelfs exclusief spreken met de dader.

True Crime Belgium is een docureeks die Belgische misdaden behandelt. In het verleden kwamen zo al heel wat bekende zaken aan bod, maar vanaf volgende week is het de beurt aan een van de bekendste en meest beklijvende terreurdaden uit ons land: de moorden van Hans Van Themsche.

Hans Van Themsche

Op 11 mei 2006, ondertussen al meer dan zeventien jaar geleden, schoot Hans Van Themsche met een jachtgeweer drie mensen neer in Antwerpen. Het ging om de Turkse Songül Koç, de 24-jarige Malinese au pair Oulematou Niangadou en de tweejarige Luna Drowart, waarmee Oulematou aan het wandelen was. Bij zijn daden richtte Van Themsche zich bewust op allochtonen. Hij had een afscheidsbrief achtergelaten voor z’n ouders en had dus niet gepland om de daden zelf te overleven.

Hans Van Themsche werd kort na de feiten in de buik geschoten en opgepakt door de politie. Op dat moment was hij zelf amper 18 jaar oud. In 2007 werd Hans Van Themsche over de volledige lijn schuldig bevonden door een assisenjury. Daardoor kreeg hij een levenslange gevangenisstraf. In 2020 probeerde hij een mildere straf in de vorm van beperkte detentie of een enkelband te krijgen, maar dat verzoek werd al snel afgewezen.

True Crime Belgium: Hans Van Themsche

True Crime Belgium zal in een driedelige special inzoomen op de moorden van Hans Van Themsche. Daarbij zullen niet enkel nabestaanden van de slachtoffers, politieagenten en andere betrokkenen aan het woord komen, maar ook Hans Van Themsche zelf. Het is de eerste keer dat Van Themsche een interview geeft. Onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe gaat daarvoor na meer dan zeventien jaar opnieuw met hem in gesprek.

Bekijk hier een fragment uit True Crime Belgium met Hans Van Themsche:

De special van True Crime Belgium over Hans Van Themsche gaat van start op dinsdag 9 januari. Op Streamz is de special al beschikbaar.

Meer
Lees meer...