Donald Trump nu ook op federaal niveau aangeklaagd, ditmaal over geheime documenten

Donald Trump wordt aangeklaagd omdat hij weigerde geheime documenten die zich in zijn huis in Florida bevonden, terug te geven aan de Amerikaanse overheid. 

In het nieuws: Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ex-president op federaal niveau aangeklaagd.

  • Trump deelde het nieuws zelf op zijn sociale netwerk Truth Social. “De corrupte regering-Biden heeft mijn advocaten laten weten dat ik ben aangeklaagd, schijnbaar vanwege de dozen-hoax”, aldus de ex-president.
  • Volgende dinsdag zal Trump voor de rechtbank in Miami moeten verschijnen. Hoewel de aanklacht niet openbaar is, vertellen bronnen aan verschillende Amerikaanse media dat het gaat over zeven verschillende aanklachten.
  • Een van Trumps advocaten laat weten dat de dagvaarding betrekking heeft op onder andere de spionagewetgeving en een federale wet die het belemmeren van een officiële procedure strafbaar stelt.

Inval in Mar-a-Lago

Een terugblik: In augustus vorig jaar viel de FBI binnen in Mar-a-Lago, het resort van Trump. 

  • Daar vond de Amerikaanse binnenlandse inlichtingendienst duizenden vertrouwelijke documenten die de president liet meenemen uit het Witte Huis.
  • De ex-president wilde “een presidentiële bibliotheek” bouwen, maar had niet het recht om de documenten – veel ervan als geheim bestempeld – mee te nemen. 
  • Nadat hij de documenten overhandigde, ontdekte de FBI dat er meer waren. Trump leek bewust informatie achter te houden en er bovendien over te liegen. Dat zijn zaken die in het ergste geval bestraft kunnen worden met een gevangenisstraf.

“Ik ben een onschuldige man”

De reacties: “Ik had nooit gedacht dat het mogelijk is dat zoiets kan gebeuren met een voormalig president van de Verenigde Staten”, aldus Trump in een verklaring. “Ik ben een onschuldige man.”

  • Ook sommige Republikeinen, waaronder voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy, lieten weten dat zij de aanklacht niet acceptabel vinden. McCarthy hekelde dat “een president de topkandidaat van de oppositie aanklaagt”. 
  • Republikeinen wijzen ook met het vingertje naar Biden, die zelf geheime documenten in zijn huis bewaarde. Nadat dat aan het licht kwam, gaf de huidige president van de VS die wel meteen terug.
  • President Biden zelf reageerde kort nadat het nieuws bekend werd dat de aanklacht niet politiek gemotiveerd is. Hij zou “niet één keer” aan het ministerie van Justitie hebben aangeraden om Trump aan te klagen. 

(nd)

Meer
Lees meer...