Twee jaar na de aanslagen: dagelijks minstens 3 ‘extremisten’ gearresteerd op Zaventem

Twee jaar na de aanslagen: dagelijks minstens 3 ‘extremisten’ gearresteerd op Zaventem

Sinds de aanslagen van 22 maart 2016 is de veiligheid op de luchthaven van Zaventem bijzonder verscherpt: smart-cam, gezichtsherkenning, verplaatsing van de Kiss&Fly-zone … Deze versterking heeft aanzienlijke resultaten opgeleverd. Elke maand worden er 100 mensen met een gevaarlijk profiel op de luchthaven onderschept. 

Onze internationale luchthaven heeft haar veiligheidsmaatregelen verhoogd sinds de aanslag in de vertrekhal op 22 maart 2016. Bij deze aanslag vielen 14 doden en raakten honderden mensen gewond.

Brussels Airport heeft daarom intelligente beveiligingscamera’s met gezichtsherkenning geplaatst. Deze worden gebruikt om mogelijke verdachten uit politiedatabases te identificeren. Ook de Kiss&Fly-zone werd verplaatst. De strategie werpt vruchten af. “Dankzij het harde werk van onze politie én de investeringen in technologie, is onze luchthaven nu veel veiliger dan toen,” zegt het kabinet van minister Jan Jambon (N-VA) aan de kranten van de Persgroep.

Honderd per maand

Door deze nieuwe maatregelen, houdt de security van de luchthaven gemiddeld 100 mensen per maand tegen. Dat zijn meer dan 3 personen per dag. Zij kunnen meestal worden gelinkt aan radicalisering, extremisme of terrorisme. Maar opgelet, de interventies betekenen niet noodzakelijk dat er iemand wordt gearresteerd.

“Sinds enige tijd halen we een gemiddelde van 100 onderscheppingen per maand. Het gaat voor alle duidelijkheid meestal niet om echte terreurverdachten, maar om mensen die door de politie op een of andere manier gelinkt worden aan extremisme of radicalisering en daarom in de politiedatabank staan,” verduidelijkt het kantoor van de minister van Binnenlandse Zaken.

Gesponsorde artikelen