De protesten in Hongkong blijven aanhouden. Met naar schatting twee miljoen waren ze afgelopen zondag, om te betogen tegen de nieuwe wet die het mogelijk maakt dat verdachten worden uitgeleverd aan China en tegen leider van Hongkong Carrie Lam. Die bood haar excuses aan, maar een ontslag kregen de demonstranten dus niet. En ook de nieuwe wet is nog niet helemaal van tafel.
Naar schatting twee miljoen mensen kwamen zondag op straat om te protesteren. Die indrukwekkende opkomst zette een gigantische druk op Hongkongs leider Carrie Lam, maar die maakte er zich van af met een verontschuldiging. Ze bood haar excuses aan voor de manier waarop het wetsontwerp is behandeld, maar daar hield het dus ook op.
Protest krijgt extra boost
De wet werd dan wel uitgesteld, helemaal van tafel is die nog niet. En er volgde dus ook geen ontslag van Lam, die een van de drijvende krachten achter de nieuwe wet is. Zo blijven de twee grootste eisen van de demonstranten onbeantwoord. Die zullen hun protesten vandaag dan ook gewoon verderzetten.
De protesten zullen een extra boost krijgen door de vrijlating van Joshua Wong. Wong was een van de gezichten van de paraplu-opstand in 2014. Toen kwamen ook drie maanden lang honderdduizenden mensen op straat, toen om vrije verkiezingen te eisen. Wong werd begin dit jaar echter opgepakt voor zijn rol tijdens de protesten. Hij is vandaag vrijgelaten, zo’n maand vroeger dan werd verwacht.
“Eén land, twee systemen”
Inwoners van Hongkong laten zo al dagenlang hun onvrede merken over de mogelijk nieuwe wet. Die zal het mogelijk maken dat Hongkong mensen die in andere landen of gebieden gezocht worden, vasthoudt en uitlevert, ook aan landen waar het geen formele overeenkomsten mee heeft. Er wordt gevreesd dat de wet China een vrijgeleide geeft om politieke tegenstanders in het land te vervolgen.
Volgens de demonstranten zou de nieuwe wet ook het rechtssysteem van Hongkong en het “één land, twee systemen”-principe ondermijnen. Hongkong was jarenlang een Britse kolonie, tot Groot-Brittannië het in 1997 overdroeg aan China. Het behield toen echter een autonome status en ook een eigen rechtssysteem. De nieuwe wet zou dat volgens vele demonstranten helemaal ondergraven.