De winter en de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen: twee momenten waar Poetin naar uitkijkt

De Russische autocraat Vladimir Poetin maakt een slechte periode door: zijn leger trekt zich terug en heeft alle geloofwaardigheid verloren, de mobilisatie doet de publieke opinie zich tegen hem keren en het Oekraïense verzet blijft stevig. Desalniettemin hoopt hij nog steeds dat de eerste barsten snel zullen verschijnen bij Kievs bondgenoten.

Waarom is dit belangrijk?

Ondanks het forse verzet van de Oekraïners, staakt de Russische agressor de oorlog in het Oost-Europese land niet. Zo zet Poetin een campagne van bombardementen op stadscentra voort. Hij hoopt nog steeds dat de westerse solidariteit met Oekraïne zal afnemen.

De situatie: De Verenigde Staten hebben volgens CNN al het equivalent van 18 miljard dollar aan diverse militaire steun aan Oekraïne gegeven, en de Amerikaanse president Joe Biden heeft geen plannen om van koers te wijzigen: we laten een democratisch Oekraïne niet los.

Amerikaanse tussentijdse verkiezingen

  • De 79-jarige Amerikaanse president nadert de helft van zijn termijn. Dit betekent dat de tussentijdse verkiezingen, waarbij alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de Senaat voor het grijpen liggen, dichterbij komen. De Republikeinen hopen de controle terug te nemen.
  • Die verkiezingen zijn op 8 november, en terwijl de Democraten nog de hulp aan Oekraïne en een oproep tot echte vredesonderhandelingen met Rusland promoten, is het minder duidelijk hoe de Republikeinen naar de situatie kijken. Minderheidsleider Kevin McCarthy heeft al aangekondigd dat hij de hulp aan Oekraïne steunt, maar niet langer verwacht dat Oekraïne nog een “blanco cheque” krijgt. Hij wordt waarschijnlijk de volgende voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Strenge Europese winter

Tot nu toe is het vrij warm in Europa. Dit sluit niet uit dat er alsnog een strenge winter onze richting kan uitkomen.

  • De gasprijs is de afgelopen weken gedaald, maar een strenge winter kan die prijs opnieuw de hoogte injagen. Poetin hoopt dat dit de solidariteit met Oekraïne onder druk zal zetten. Een strenge winter zou immers de rampzalige financiële gevolgen van de hoge energieprijzen voor gezinnen en bedrijven opnieuw in de verf zetten.
  • De Russische autocraat hoopt ook op een terugkeer van maatschappelijk protest, vooral in landen als Frankrijk.
  • Rusland heeft ook een voordeel: een netwerk van bondgenoten, met name binnen Europees extreem-rechts. Als er geen andere belangrijke verkiezingen in de EU gepland zijn, kan Poetin gebruikmaken van deze extreem-rechtse netwerken om het maatschappelijk debat te saboteren en ontevredenheid in de Europese landen te tonen, opnieuw in de hoop de steun voor Oekraïne te verzwakken.

(mah)

Meer
Lees meer...