UEFA opent onderzoek naar aanleiding van “ongepast gebaar” van Turkse doelpuntenmaker Merih Demiral

Ondanks de verrassende zege van Turkije op het EK voetbal tegen Oostenrijk is er toch controverse ontstaan rond de ploeg. De dubbele doelpuntenmaker Merih Demiral vierde tijdens die match namelijk met de zogenaamde ‘wolvengroet’, een gebaar dat gelinkt is aan de extremistische groepering Grijze Wolven.

De grootste verrassing van de achtste finales op EURO 2024 kwam er in de allerlaatste wedstrijd. Turkije klopte toen Oostenrijk met 1-2, hoewel die laatsten het merendeel van de wedstrijd overwicht hadden. Bij Turkije was verdediger Merih Demiral uitblinker van dienst van twee doelpunten.

Wolvengroet

Achteraf is het diezelfde Merih Demiral die in het oog van de storm is komen te staan. Hij vierde zijn goede wedstrijd namelijk met het omstreden gebaar dat bekend staat als de ‘wolvengroet’. Dat gebaar wordt geassocieerd met de extreemrechtse nationalistische beweging Grijze Wolven.

Deze organisatie is in heel wat landen verboden omdat ze gelinkt is aan racisme, antisemitisme en criminele activiteiten. Om diezelfde reden is de wolvengroet sinds enkele jaren verboden in Frankrijk en Oostenrijk, toevallig de tegenstander van Turkije dinsdagavond. Ook in Duitsland is het gebaar heel omstreden.

Onderzoek UEFA

Om al deze redenen heeft de Europese voetbalbond UEFA een onderzoek geopend naar Merih Demiral. Volgens hun officiële mededeling kwam dat onderzoek er na “vermeend ongepast gedrag”. Meer informatie over de kwestie volgt later.

In eigen land krijgt Merih Demiral overigens vooral steun. Heel wat Turken vinden dat er niets mis is met de volvengroet en dat het een Turks symbool is. Ook Demiral blijft zelf achter zijn actie staan. “Het heeft te maken met deze Turkse identiteit, want ik ben er heel trots op Turk te zijn. En dat voelde ik ten volle na het tweede doelpunt. Dus daarom heb ik dat gebaar uiteindelijk gemaakt. Ik ben erg blij dat ik dat heb gedaan. Ik zag mensen in het stadion dat teken doen. Dat herinnerde me eraan dat ik dat ook in gedachten had”, zei hij achteraf bij AP.

Turkije neemt het in de kwartfinale op tegen Nederland. Die wedstrijd staat gepland voor zaterdag 6 juli. In het ergste geval zal het het daar dus moeten doen zonder uitblinker Demiral.

Meer
Lees meer...