UEFA sluit vrede met 9 Super League-clubs (met boete), Real, Juve en Barça riskeren nog steeds uitsluiting

De Europese voetbalbond UEFA heeft negen van de twaalf clubs die wilden deelnemen aan de nieuwe topcompetitie Super League weer in de armen gesloten. Zij krijgen daarbij wel straffen opgelegd. Met Real Madrid, FC Barcelona en Juventus kon nog geen akkoord bereikt worden waardoor voor hen een eventuele uitsluiting van de Champions League dreigt.

Drie weken geleden ontketenden twaalf Europese topclubs een gigantische rel door hun plan voor de Super League aan te kondigen. Dat moest een nieuwe gesloten topcompetitie worden met alle rijkste clubs en prijzengeld dat veel hoger lag dan dat van de nu al lucratieve Champions League.

Snel einde Super League

Na protest van fans viel het plan enkele dagen later echter al snel als een kaartenhuisje in elkaar en trokken de meeste clubs zich terug uit de Super League, nog voor die goed en wel geboren was. Het gaat hierbij om de Engelse clubs Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Arsenal en Chelsea, de Italiaanse clubs AC Milan en Inter en last-minute ook nog het Spaanse Atletico Madrid.

Sindsdien onderhandelen de negen clubs die afstand hebben genomen van het project met de UEFA over de toekomst. Daarover is nu een akkoord bereikt. Daarbij verklaren zij officieel de bindende kracht van de statuten van de UEFA te erkennen en blijven ze toegewijd aan de bestaande drie Europese clubcompetities. Ze zullen dan ook alle contacten met de Super League verbreken.

Boetes

Hun stoere taal blijft echter niet zonder gevolgen, want de UEFA legt de negen clubs ook een boete op. Zo moeten ze samen een bedrag van 15 miljoen euro doneren aan de Europese voetbalbond dat gebruikt zal worden voor jeugdvoetbal. Ook leveren ze dit seizoen vijf procent van hun Europees prijzengeld in. Dat geldt zal herverdeeld worden onder de andere clubs die Europees speelden.

Verder verklaren de clubs ook dat ze een boete van 100 miljoen euro zullen betalen als ze in de toekomst nog eens willen toetreden een niet-erkende competitie en 50 miljoen euro als ze een andere verbinding schenden.

Real, Juve en Barça

FC Barcelona, Real Madrid en Juventus zijn de enige clubs die deze “voorwaarden voor re-integratie” niet hebben aanvaard. Zij worden nu doorverwezen naar de tuchtcommissie van de UEFA en riskeren uitgesloten te worden van Europese competities volgend seizoen.

Meer
Lees meer...