UNESCO roept een eiland waar vrouwen verboden zijn uit tot Werelderfgoed

UNESCO roept een eiland waar vrouwen verboden zijn uit tot Werelderfgoed

Het Japanse eiland Okinoshima is door UNESCO opgenomen in de lijst met Werelderfgoed. Opvallend detail aan het eiland: het is verboden terrein voor vrouwen. Mannen zijn wel welkom, maar ook voor hen zijn er strenge regels. Je kan het eiland slechts één dag per jaar bezoeken, er mogen nooit meer dan tweehonderd bezoekers op het eiland zijn, en wie aanmeert moet zich meteen uitkleden voor een zuiveringsritueel.

Okinoshima is een bijzonder eiland, en we hebben er het raden naar wat er eigenlijk te zien is. Zo mag je als bezoeker geen souvenirs meenemen en is het verboden om details over je bezoek met de buitenwereld te delen. Vandaag is er een heiligdom gevestigd, vandaar dat de regels zo streng zijn. Maar lang voor dit er stond kwamen schepen met geschenken langs het eiland. We mogen dus gerust van een soort schatteneiland spreken.

Het eiland bezoeken is niet eenvoudig. Je kan dit enkel op 27 mei doen, en dan moet je alle oude regels in acht nemen. Zo kunnen er nooit meer dan 200 bezoekers op het eiland aanwezig zijn. Het is dus eenvoudiger om een ticket voor Tomorrowland te scoren. Die bepaalde dag dient overigens om de Russen en Japanners te herdenken die er in 1905 tijdens een zeeslag om het leven zijn gekomen.

Menstruatie

Wat het eiland controversieel maakt op de lijst van UNESCO is het feit dat enkel mannen toegelaten zijn. Zo abnormaal is dat niet op een religieuze site, maar het is eigenlijk niet geweten waarom er geen vrouwen op het eiland welkom zijn. Er wordt gezegd dat vrouwen door de menstruatie de site zouden kunnen bedoezelen of verontreinigen. Ook mannen moeten meteen uit de kleren om in de oceaan een zuiveringsritueel te ondergaan, voor ze verder mogen.

Een andere verklaring voor het toegangsverbod zou zijn dat reizen per schip vroeger te gevaarlijk werd geacht voor vrouwen, en dat mannen de draagsters van hun kinderen wilden beschermen. Daardoor mochten ze nooit naar het eiland komen.

Iets voor Reizen Waes?

De bewoners van het eiland wilden liever niet dat Okinoshima Werelderfgoed zou worden. Zij vrezen dat er nu meer toeristen zullen proberen om het eiland te bezoeken. Maar de belangrijkste priester van Okinoshima liet al weten dat ze het eiland niet zullen opstellen voor het publiek. Misschien kan Tom Waes eens een poging doen in het vierde seizoen van Reizen Waes?

Gesponsorde artikelen