Vaccinaties stokken in VS: cash en nu zelfs gratis bier voor wie zich laat inenten

55 procent van de Amerikanen heeft al een vaccin gehad, maar nu stokt de campagne. Van de niet gevaccineerden zegt 16 procent zich te zullen laten inenten, maar zeker één op vier wil geen prik. Om dat probleem op te lossen, ontstaan nu de gekste initiatieven. Van gratis bier tot een premie voor wie iemand voor vaccinatie aanbrengt.

Een op de vier Amerikanen zegt dus niet van plan te zijn om het Covid-19-vaccin te laten zetten, en dat heeft voor een groot stuk te maken met politieke voorkeuren: ongeveer de helft van de Republikeinen onder de 50 zegt dat ze geen vaccin willen. Het vaccineren zit dus bijna aan z’n plafond in de VS, wat een prangend probleem is, zeker nu experts zeggen dat de drempel voor kudde-immuniteit niet haalbaar is – althans niet in de nabije toekomst, en misschien ook nooit.

Het gemiddelde aantal dagelijkse prikken is de afgelopen twee weken met al met 20 procent afgenomen. Steeds meer staten en steden nemen dan ook hun toevlucht een reeks niet-zo-subtiele incentives om meer prikken in de armen van de Amerikanen te krijgen.

New Jersey biedt een shot and a beer aan voor inwoners die in mei hun eerste vaccinatiedosis krijgen. Als ze zich laten inzenden kunnen ze bij deelnemende brouwerijen in de staat een gratis pint gaan drinken. Connecticut heeft een soortgelijk programma, waarbij inwoners die ten minste één dosis van een vaccin hebben gekregen, een gratis drankje – alcoholisch of niet-alcoholisch – gedurende een deel van mei kunnen krijgen bij deelnemende restaurants in de staat.

Detroit geeft prepaidkaarten van 50 dollar aan iedereen die een inwoner naar een vaccinatielocatie rijdt. Er is geen limiet aan hoeveel mensen kunnen verdienen op die manier, maar degenen die 600 dollar of meer op die manier krijgen zullen dat wel moeten declareren op hun belastingaangifte.

En om overheidsmedewerkers in Maryland aan te moedigen om het vaccin te laten zetten, krijgen ze een bonus van 100 dollar kondigde gouverneur Larry Hogan maandag aan. Gouverneur Jim Justice van West Virginia, een Republikein, kondigde vorige week dat de staat 100 dollar aan obligaties zou geven aan 16- tot 35-jarigen die een Covid-19-vaccin krijgen.

In Los Angeles boden een gemeenteraadslid en een multireligieus cultureel kunstencentrum een ​​gratis zak met groenten aan iedereen die hun gratis vaccinatiesite op vrijdag had bezocht.

Experts trekken die aanpak overigens serieus in twijfel. Ze geloven dat de weerstand dieper zit dan je kan oplossen met een beloning.

Lees meer: EU wil deze zomer grenzen terug openstellen voor toeristen: wie mag er reizen?

(ka)

Meer
Lees meer...