‘Verbod op niet-essentiële reizen mogelijk voor 1 april ingetrokken’

Het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland wordt mogelijk al vóór 1 april opgeheven. Dat meldden Waals minister-president Elio Di Rupo en Groen-minister Petra De Sutter vandaag in het programma C’est pas tous les jours dimanche op RTL-TVi.

In het debatprogramma C’est pas tous les jours dimanche op RTL-TVi kregen beide ministers vragen voorgeschoteld over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen, zo ook het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland.

Dat verbod werd op 5 februari verlengd tot 1 april. Intussen heeft premier Alexander De Croo laten verstaan dat de maatregel zal geëvalueerd worden op het volgende Overlegcomité van 26 februari.

Skiën vermijden

Volgens Di Rupo en De Sutter is het niet uitgesloten dat de maatregel wordt ingetrokken vóór 1 april. ‘De maatregel is genomen om te voorkomen dat mensen zouden gaan skiën en dat we dezelfde gevolgen zouden hebben als vorig jaar na de krokusvakantie’, aldus Elio Di Rupo. De situatie zal bij het volgende Overlegcomité ‘herbekeken worden’. ‘Ik sluit niet uit dat het verbod wordt opgeheven. Maar het zou kunnen dat we nog steeds sterk afraden om naar het buitenland te gaan’, klonk het.

De Sutter voegde er nog aan toe dat de datum van 1 april werd gekozen om een wettelijke basis te hebben voor de maand maart. Ook zij sluit niet uit dat het verbod vroeger wordt opgeheven, na overleg op 26 februari. Voor andere versoepelingen hadden beide ministers het voorzichtig over de maand mei, op voorwaarde dat de cijfers niet terug de hoogte in gaan. ‘Een precieze datum noemen zou niet verstandig zijn’, besloot Di Rupo.

Meer
Lees meer...