Komt er een verbod op promoties van het type “1 kopen, 1 product gratis”?

De boerenacties van de voorbije weken zouden wel eens een impact kunnen hebben op de promotiecampagnes van de grootwarenhuizen. De federale regering onderzoekt of ze een verbod op promoties van het type “één kopen, één gratis” kan introduceren. Dat moet ervoor zorgen dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

In het nieuws: De federale regering onderzoekt de promotiecampagnes van de grootwarenhuizen, en in het bijzonder de ‘1+1 gratis’-promoties. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

  • De beleidsmakers laten zich daarbij inspireren door een Franse wetgeving, genaamd de Egalim-wet. Winkels in Frankrijk mogen sinds 2018 niet meer uitpakken met ‘twee voor de prijs van één’-acties als het over levensmiddelen gaat. De maximale korting bedraagt nu 34 procent, waardoor promoties van het type ‘2+1 gratis’ het maximum zijn. Bovendien mogen de winkels dergelijke kortingen slechts toepassen op een kwart van het volume.
  • Een werkgroep buigt zich momenteel in opdracht van federaal ministers David Clarinval (Landbouw, MR) en Pierre-Yves Dermagne (Economie, PS) over de vraag of een dergelijke regeling in België ook zinvol zou zijn.
    • De zogenaamde ‘taskforce Agrovoeding’ zal ook bekijken of het zinvol is om een zogenaamd ‘Fair Price-label’ in te voeren. Producten krijgen dat label pas als alle onderdelen in de keten een eerlijke prijs krijgen voor hun onderdeel van het werk. 
  • De zelfstandigenorganisatie Unizo reageert alvast positief op het nieuws. “Dumpingacties zoals ‘1 kopen, 2 gratis’ zijn niet duurzaam en spelen op langere termijn in het nadeel van de consument”, zegt topman Danny Van Assche. “Het is een bijzonder goed signaal voor de hele keten, van landbouwer tot verwerkingsbedrijf en retail, dat de ministers deze dumpingacties willen aanpakken.”
  • Zal zo’n wetgeving effectief leiden tot betere prijzen voor de boeren? In Frankrijk bestaan daar alvast geen eenduidige cijfers over. Frans president Emmanuel Macron riep eerder deze maand alvast op om de wet uit te breiden naar de hele Europese Unie. “We hebben een sterker, concreter Europa nodig om de inkomens van onze boeren te beschermen”, klonk het toen.
Meer
Lees meer...