Wat weten we over de verdachten van moordpoging op Peter R. de Vries?

Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries (64) verkeert nog steeds in kritieke toestand nadat hij dinsdag in Amsterdam werd neergeschoten. Twee mannen zijn gearresteerd als verdachten: de 35-jarige Pool Kamil E. en de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. Wat weten we over hen?

De Vries werd neergeschoten in de buurt van het Leidseplein Amsterdam. Momenteel ligt hij met zware verwondingen in het beveiligde UMC-ziekenhuis in de hoofdstad.

Vluchtauto

Nog geen twee uur na de aanslag arresteerde de Nederlandse politie de twee verdachten in Leidsendam, in de buurt van Den Haag. Dankzij getuigen, camerabeelden en het ANPR-kentekenherkenningssysteem werd hun vluchtwagen getraceerd op de A4-snelweg.

Volgens De Telegraaf was de jonge Rotterdammer de schutter, terwijl de Poolse man de vluchtauto bestuurd zou hebben.

Bekend bij de politie

Over Delano G. is bekend dat hij een Antilliaanse (Nederlands Caraïbische) achtergrond heeft, rapper is en eerder met de politie in aanraking is geweest.

De Poolse verdachte Kamil E. woont volgens De Gelderlander met zijn hoogzwangere vrouw en kinderen in een rijhuis in het Gelderse Maurik. Daar zou hij een eenmanszaakje voor montagewerkzaamheden uitbaten.

Opvallend: E. kwam een week geleden nog in aanraking met de politie. De politie Oost-Nederland bevestigde gisteren dat hij was aangehouden voor een bedreiging. E. zou kort daarna zijn vrijgelaten.

De man zou ook in eigen land gezocht worden wegens diefstal en beroving, meldde de Poolse tv-zender TVN42.

Huiszoekingen

“De twee verdachten zitten in volledige beperkingen en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris”, aldus de Amsterdamse politie.

De politie heeft dinsdagavond en -nacht huiszoekingen verricht in Tiel, Maurik en Rotterdam. Daar zijn verschillende gegevensdragers en munitie in beslag genomen, schrijft het Noordhollands Dagblad.

In Maurik ontstond onrust nadat politie na de arrestatie van E. zijn huis binnenging, volgens RTL Nieuws. “Eerst zijn we opgeschrikt door het nieuws van de aanslag. De tweede schrik was vervolgens dat een van de verdachten uit deze gemeente komt”, zei burgemeester Josan Meijers van de gemeente Buren.

Een derde verdachte, een achttienjarige Amsterdammer, werd dinsdagavond ook opgepakt door de politie in Oost-Amsterdam. Na onderzoek bleek dat hij niets met de zaak te maken heeft. Hij is vrijgelaten en geen verdachte meer.

Marengo-proces

Bij het zoeken naar een oorzaak achter de aanslag op De Vries, wordt in verschillende kranten de link gelegd naar Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces. In dat proces worden vijf moorden en meerdere liquidatiepogingen behandeld.

In 2019 onthulde De Vries op de dodenlijst te staan van Taghi. De Vries is vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B.

Lees ook:

Meer
Lees meer...