Iedereen kent het wel: de temperatuur buiten zakt een paar graden en binnen de kortste keren ben je verkouden. Daar is weinig aan te doen, maar dat is buiten de universiteit van Alabama gerekend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat je lichaam weerbaarder is voor infecties (zoals een verkoudheid) als je meerdere tatoeages hebt.
De winter komt eraan. Dat wil verschillende dingen zeggen. Maar toch denken wij spontaan aan een verstopte neus, een kriebel in de keel en tranende ogen. Jawel, de verkoudheid is terug.
Geen effectieve genezing
Voor die ordinaire infectie is nog steeds geen volledig effectieve genezing gevonden. Maar de universiteit van Alabama heeft een alternatieve optie ontdekt: een hele hoop tatoeages laten zetten.
Iemand die veel tattoos heeft, heeft voor zichzelf een sterker immuunsysteem gecreëerd. Het lichaam heeft meer prikkels nodig voor het op indringers van buitenaf reageert. Concreet wil dat zeggen dat het moeilijker wordt voor infecties (zoals een verkoudheid) om vat op je lichaam te krijgen als je veel tatoeages hebt.
Let wel op: één tattoo helpt je niet. Integendeel. De reactiesnelheid van je immuunsysteem gaat namelijk achteruit na één tatoeage.
Tattoos zetten = gewichtheffen
Christopher Lynn, de professor achter het onderzoek, vergeleek de effecten van tatoeages met die van gewichtheffen. De eerste keer dat je dat doet, ben je niet in vorm en zul je achteraf sowieso stijve spieren hebben. Maar hoe meer je je spieren traint, hoe soepeler ze worden.
Bij tatoeages is dat net hetzelfde. De eerste keer dat je een tattoo laat zetten, doet je lichaam er alles aan om infecties op die plaats te verweren. Maar de volgende keer dat je dat doet, wacht je lichaam daar nét iets langer mee. En op die manier bouwt het steeds verder op.
Immunoglobuline en cortisol
Alles begon natuurlijk met een hypothese. Maar een onderzoeksteam heeft die wetenschappelijk onderzocht. Alle deelnemers lieten weten hoeveel tatoeages ze al hadden en hoelang het geduurd heeft om die allemaal te laten zetten.
Daarnaast legden ze een speekseltest af – zowel voor als nadat de tattoo gezet werd. Uit die speekseltest berekenden de onderzoekers de hoeveelheid immunoglobuline a (een antilichaam dat het lichaam beschermt tegen indringers van buitenaf) en cortisol (een stresshormoon dat de reactie van het immuunsysteem onderdrukt).
Meer tattoos = weerbaarder lichaam
Wat bleek? Na het zetten van een eerste tatoeage daalden de immunoglobuline-waarden enorm. Dat is logisch, want de werking van die stof wordt tegengegaan door cortisol. Die reageert namelijk op de stress die erbij komt kijken wanneer je een tattoo laat zetten.
Hoe meer tatoeages iemand had, hoe kleiner dat verschil werd. De grens waarop het lichaam reageert en stoffen in gang zet om het te beschermen tegen indringers, komt dus telkens hoger te liggen. En daardoor wordt je lichaam weerbaarder voor bijvoorbeeld infecties, zoals een verkoudheid.