Vernedering voor Verhofstadt: hij mag van zijn partij ALDE de televisiedebatten niet doen

Vernedering voor Verhofstadt: hij mag van zijn partij ALDE de televisiedebatten niet doen

Niet Guy Verhofstadt (Open Vld), maar Europees commissaris Margrethe Vestager, zal straks in tv-debatten de Europese liberalen vertegenwoordigen. Een pijnlijke nederlaag voor Verhofstadt, die zo naar het tweede plan wordt geduwd. Maar schrijf de oud-premier nooit af natuurlijk.

“Hij was furieus, toen hij het hoorde. Maar er viel niets aan te doen, hij had te weinig steun.” De Europese liberale fractie, ALDE, is vandaag samen in het Egmontpaleis in Brussel. Alle kandidaten van over heel Europa komen samen om de campagne af te trappen, samen een paar krijtlijnen uit te zetten en vooral, op de foto te gaan met elkaar. Maar de man die, alweer, meest over de tongen gaat is zonder twijfel Guy Verhofstadt.

Want in 2014 was hij nog het boegbeeld, de man die in debat ging op live televisie met Jean-Claude Juncker voor de EVP en Martin Schulz van de Europese socialisten. Verhofstadt bracht het er toen niet slecht van af, debatteren kan hij best wel.

Maar heel het systeem van de kopmannen, de ‘Spitzenkandidaten’ in het Duits, wringt voor velen: zijn het nu die Europese fracties die beslissen wie de volgende Europese commissarissen worden? En wie de topposten van voorzitter van de Europese Commissie en de Europese Raad invult?

Voor Emmanuel Macron duidelijk niet: hij wil niet weten van dat systeem. En laat Macron nu dicht tegen de ALDE-fractie aanschurken. Hij zit er nog niet in met En Marche, maar na de verkiezingen zal zijn partij toetreden tot die fractie. Maar dus niet met Verhofstadt als leider.

In plaats daarvan presenteert ALDE liefst zeven kopmannen en vrouwen. Maar wie het tv-debat van de EBU, de koepel van Europese publieke omroepen doet, is natuurlijk wel de primus inter pares. En dat is dus Margrethe Vestager, de Deense Eurocommissaris voor Mededinging geworden. Zij is bekend geraakt met haar keiharde standpunten tegen Google en Apple. Zij is dus degene die straks de degens mag kruisen met onder meer Manfred Weber, de kandidaat van de EVP. Verhofstadt zal even op z’n tanden moeten bijten. Maar of Vestager na de verkiezingen nog een machtspositie zal hebben, is maar de vraag. Want haar partij zit in Denemarken in oppositie, dus steun vanuit haar regering zal ze niet krijgen, om een toppost te krijgen.

“De onderhandelingen over de debatten zijn nog niet rond. Vestager doet inderdaad waarschijnlijk het EBU debat, maar Verhofstadt doet Euronews, het grote startdebat in Maastricht en de RAI”, reageert de woordvoerder van de ALDE-fractieleider.

epa

Gesponsorde artikelen