Hoewel wantrouwen tegenover vaccins geen nieuw fenomeen is, werden COVID-vaccins bijzonder hard aangevallen door complottheoretici en andere anti-vaxxers. En dat blijkt wel degelijk wat veroorzaakt te hebben bij de perceptie van vaccins bij de brede bevolking. Bijna 1 op 4 mensen zegt minder vertrouwen in vaccins te hebben dan ze hadden voor de pandemie.
Amper een jaar nadat SARS-CoV-2 (het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt) werd geïdentificeerd, waren veilige en effectieve vaccins ontwikkeld en getest en werd begonnen met de uitrol. Sinds de eerste doses bijna twee jaar geleden werden toegediend, hebben ze wereldwijd tientallen miljoenen levens gered. Maar uit een Brits onderzoek blijkt dat desondanks het vertrouwen in vaccins spectaculair is gedaald: maar liefst 23,8% van de deelnemers aan de studie meldde dat hun vertrouwen in vaccins was afgenomen sinds het begin van de pandemie. De daling van het vaccinvertrouwen was er in alle lagen van de bevolking, dus ongeacht leeftijd, geslacht, religieuze overtuiging, opleiding en etniciteit.
Opmerkelijkste verschil: leeftijd
Een opmerkelijk verschil was wel dat voor de pandemie mensen van middelbare leeftijd significant meer aarzelden om te vaccineren dan hun jongere leeftijdsgenoten, maar dit was niet meer het geval in 2022. Dat zou verklaard kunnen worden door het feit dat bekend is dat COVID oudere patiënten ernstiger ziek maakt, terwijl het bij jonge mensen niet vaak leidt tot ziekenhuisopname en overlijden. Het is dus denkbaar dat oudere mensen zich gemotiveerder voelden om hun prik te krijgen en meer waardering hadden voor de bescherming die het hen bood.
Zowel in 2019 als in 2022 waren deelnemers met religieuze overtuigingen significant sceptischer over vaccins dan atheïsten en agnosten. Er werd geen verband gevonden tussen geslacht en vaccinvertrouwen. De nieuwe studie is consistent met ander onderzoek dat suggereert dat het vaccinvertrouwen daalde tijdens de pandemie.