Vier op de tien Belgen bestellen feestmaaltijd liever online

Volgens een onderzoek van Takeaway.com, de site om eten te bestellen, blijkt dat maaltijden online bestellen voor de feestdagen nog steeds populair is. Zelfs met de heropening van de horeca (tot 23 uur) en met de iets minder strenge coronamaatregelen dit jaar, blijft de Belg zijn weg vinden naar het online eten bestellen tijdens de eindejaarsperiode.

Belgen blijken nog steeds graag eten online te bestellen, zelfs tijdens de feestdagen. Maar liefst 39 procent geeft aan dat ze dit jaar opnieuw een feestmaaltijd willen bestellen, en vooral de kerstperiode is het populairste moment om dat te doen. Voornamelijk zodat je niet al te veel tijd moet besteden in de keuken en meer kan genieten met je gasten. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox onder 1.000 Belgen, in opdracht van Takeaway.com. 37 procent bestelt dan wel liefst iets specialers en gastronomisch, al mag het voor 29 procent ook gewone kost zijn die iedereen lust.

Kerst aan de top

Het online bestellen van maaltijden voor de feestdagen nam vorig jaar een hoge vlucht. Dit kwam vooral door de coronacrisis en de zeer strenge maatregelen die rond die periode van kracht waren in 2020, toen we maximaal drie mensen buiten onze bubbel aan de feesttafel mochten uitnodigen. Meer dan de helft van de Belgen, zo’n 56 procent, geeft aan toen een maaltijd online te hebben besteld tijdens de feestdagen. En dat is ons dus duidelijk goed bevallen. En ondanks dat de restaurants vandaag de dag terug open zijn tot 23 uur en er geen beperkingen zijn op het aantal gasten die je thuis mag uitnodigen, blijft het online bestellen van een feestmaaltijd nog steeds erg in trek. Vooral tijdens kerst, ongeveer 54 procent, bestellen wij een maaltijd voor de feestdagen. Terwijl voor Nieuwjaar maar zo’n 46 procent van de Belgen dat doet.

Opvallend is dat bijna de helft van de Belgen (43 procent) met een drukbezette job aangeeft een online feestmenu te willen bestellen tijdens de feestdagen, omdat dat voor hen de gemakkelijkste en de meest tijdbesparende manier van kerst vieren is. Zo’n 60 procent legt uit dat ze daardoor vooral niet al te lang zelf in de keuken moeten staan en meer tijd met hun gasten kunnen spenderen (45 procent). Een andere belangrijke reden is dat 39 procent zich dan niet naar de superdrukke supermarkt wil begeven om inkopen te doen.

Het mag al eens iets specialer zijn

Bijna 4 op de 10 Belgen (zo’n 37 procent) kiezen met de feestdagen voor de meer traditionelere en gastronomische keuken. Al mag het voor 29 procent ook “gewone kost” zijn. Een 20 procent wil tapas om te delen en 18,7 procent kiest voor gewoon lekkere comfort food. Daarbij geeft bijna een derde aan dat vooral het bestellen van zoetigheden en desserts prioritair zijn en een zeer belangrijk onderdeel uitmaken van het menu tijdens de feestdagen.

“Fijn om te zien dat we met Takeaway.com voor veel mensen een meerwaarde kunnen bieden tijdens de feestdagen. We bieden dan ook een heel grote diversiteit aan keukens aan: van traditionele Belgische kost tot Hawaiiaans, en zelfs Libanees. En je kan ook kiezen tussen hele gerechten, salades, soepen of dessert. Zo tover je dus makkelijk een feestmaal op tafel voor zowel een familiefeest met verschillende generaties als een fijne feestavond met vrienden, zonder zelf de deur uit te gaan of de hele voormiddag te staan koken”, verklaart Siska De Lombaerde, de Belgische Country Director van Just Eat Takeaway.com.

Op 1 januari willen we dan een meer gezondere richting uit, omdat we dan liefst meteen van start gaan met onze goede voornemens en bestelt zo’n 14 procent van alle Belgen gezonde alternatieven die dag. Dit zijn dan vooral mensen onder de 34 jaar (38 procent). Voor kerst- en oudejaarsavond gaat dit maar om 6 procent.

Meer
Lees meer...