Vlaamse formatiegesprekken van start met “informele vergadering”

De formatiegesprekken voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering zijn officieel begonnen. Op het hoofdkwartier van N-VA kwamen de toponderhandelaars van N-VA, cd&v en Vooruit voor het eerst samen. Een eerste bespreking over het budget staat vrijdag op de agenda.

Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) heeft ervoor gekozen om de gesprekken te beginnen met de begroting. Dit is geen verrassing, aangezien N-VA tijdens de campagne sterk de nadruk legde op een evenwichtige begroting. Diependaele, die als ontslagnemend Vlaams minister van Financiën en Begroting bekend staat om zijn expertise in financiële zaken, wil een solide basis leggen voor de toekomstige regering.

Tijdens deze eerste vergadering zal Koen Algoed, secretaris-generaal van het Departement Financiën en Begroting van de Vlaamse overheid, de huidige financiële situatie toelichten. Hij zal uitleggen wat er budgettair mogelijk is voor de volgende regering. Dit moet een kader scheppen waarbinnen de inhoudelijke discussies vanaf maandag kunnen plaatsvinden.

Informele en korte vergadering

Diependaele benadrukt dat deze eerste bijeenkomst een “informatieve vergadering” is. Er zullen nog geen standpunten worden ingenomen, maar enkel een overzicht worden gegeven van de financiële situatie. Het doel is om de drie partijen een gemeenschappelijke basis te bieden voor de verdere besprekingen.

De vergadering zal niet lang duren, aangezien enkele deelnemers, waaronder Conner Rousseau (Vooruit), later op de dag aanwezig moeten zijn bij de uitvaart van Freddy Willockx, een belangrijk socialistisch boegbeeld dat afgelopen weekend overleed.

Meer
Lees meer...