Matthias Diependaele (N-VA) aangesteld als Vlaams formateur

Nu zowel Vooruit als cd&v hun goedkeuring hebben gegeven over de startnota van informateur Bart De Wever (N-VA), kunnen de regeringsonderhandelingen van start gaan. N-VA heeft Matthias Diependaele aangewezen als formateur. Jan Jambon verhuist naar federale onderhandelingen.

N-VA kondigt in een persbericht aan dat de taak van Bart De Wever als informateur succesvol is afgerond. Matthias Diependaele (N-VA), momenteel minister van Begroting, Financiën en Wonen in de ontslagnemende Vlaamse regering, neemt nu de rol van formateur op zich.

Formateur

Diependaele staat voor de uitdaging om raakvlakken te vinden tussen Vooruit, cd&v en N-VA en compromissen te sluiten. Vaak evolueert de rol van formateur richting die van Vlaams minister-president, waardoor Diependaele mogelijk de nieuwe leider van de ‘raketcoalitie’ wordt, en Jan Jambon (N-VA) opvolgt.

In een post op X reageerde Diependaele op zijn aanstelling: “Ik aanvaard de opdracht om te starten als formateur. Ik kijk ernaar uit de komende weken een sterk Vlaams regeerakkoord te smeden met mijn partij N-VA, Vooruit en cd&v.”

Veto tegen Jambon

De optie om Jan Jambon als formateur aan te stellen leek van tafel door een veto van Vooruit. Conner Rousseau, kopstuk van Vooruit, noemde Jambon “zowat de meest rechtse N-VA’er die je kan vinden”. Matthias Diependaele, die minder polariserend is en eerder als een consensusfiguur wordt gezien, werd daarom naar voren geschoven.

Met de aanstelling van Diependaele verschuift Jan Jambon naar het federale niveau. Hij keert terug naar de federale politiek, waar hij eerder tussen 2014 en 2019 minister van Binnenlandse Zaken was. N-VA meldt in een persbericht dat het dagelijks bestuur van de partij Jambon, gezien zijn ervaring als federaal vicepremier, heeft gevraagd om samen met partijvoorzitter Bart De Wever de leiding te nemen over de federale onderhandelingen. Jambon heeft deze opdracht aanvaard.

Meer
Lees meer...