Vlaanderen is gestart met het sneltestenbeleid bij essentiële bedrijven. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits stelde het beleid vandaag voor in de REO Veiling in Roeselare, een van de essentiële bedrijven waar sneltests worden ingeschakeld.
In de eerste fase zijn 40.000 sneltests beschikbaar voor 20.000 werknemers van een 50-tal bedrijven. De testsen worden enkel gebruikt voor werknemers in kritische functies die een hoogrisicocontact hadden.
Farma, haven en elektriciteit
Het gaat onder meer om bedrijven in de elektriciteitssector, kernenergie, de havens, de farmaceutische sector, de (petro)chemische sector en de voedingsindustrie. In de eerste fase zijn 40.000 sneltests beschikbaar voor 20.000 werknemers van een 50-tal bedrijven. Na de eerste twee weken volgt een evaluatie.
De sneltests moeten de continuïteit van essentiële bedrijven garanderen. De tests worden ingezet bij mensen in kritische functies binnen die bedrijven. Die functies zijn niet snel te vervangen en onmisbaar voor de bedrijven in kwestie.
Wat bij hoogrisicocontact?
Werknemers in een kritieke functie die een hoogrisicocontact hebben, worden getest op dag 1. Als dat resultaat negatief is, kan hij of zij aan de slag blijven, maar moet ondertussen in de privésfeer wel in quarantaine gaan. Drie dagen later volgt een nieuwe sneltest en op dag 7 volgt een PCR-test.
Als de werknemers op een van de testen positief test, moet hij of zij onmiddellijk in isolatie. Werknemers met een kritieke functie krijgen daarvoor een attest van de werknemer. Met dat attest kan de werknemer de woon-werkverplaatsing doen.
Lees ook: