Vlaggenheisa op Pukkelpop: Wat is er nu precies gebeurd?

Pukkelpop
YouTube/Pukkelpop

Pukkelpop staat erom bekend veel jonge festivalgangers naar haar weide te lokken. Jongeren in alle maten en gewichten, met allerlei verschillende huidskleuren en overtuigingen trekken naar het festival. En soms nemen ze ook vlaggen mee, maar dit jaar liep dat anders af dan ze op voorhand hadden gedacht. De organisatie van het festival nam een twintigtal Vlaamse Leeuwenvlaggen in beslag, die verschilden van de officiële.

Wie dacht dat muziekfestivals als Pukkelpop stonden voor vier dagen muziek, liefde en plezier, heeft het mis. Want in tegenstelling tot op Woodstock, verloopt het in Kiewit niet altijd even rustig. Waar de hele heisa over gaat? De vlag van de Vlaamse Gemeenschap, en vlaggen die erop lijken maar symbolen zijn voor heel andere zaken dan Vlaamse eenheid.

Collaboratievlaggen

Vrijdag liet de organisatie van Pukkelpop weten dat ze een twintigtal vlaggen in beslag genomen had, met een gele achtergrond en een zwarte leeuw. De organisatie noemde de vlaggen ‘collaboratievlaggen’, omdat de zwarte leeuw helemaal zwart is. Op de officiële vlag van de Vlaamse gemeenschap heeft die een rode tong en rode klauwen.

De inbeslagname van de vlaggen heeft twee redenen. Ten eerste had Kaoutar Oulichki, de voorzitster van JongSocialisten België, een tweet aan Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine gericht. “Ik ben vijf minuten op Pukkelpop en heb al vier collaboratievlaggen gezien”, schrijft ze. “Is dit waar Pukkelpop voor staat?”

De organisatie van Pukkelpop reageerde op haar tweet dat ze de vlaggen niet zomaar toelaat en “ermee bezig” was.

Clap For Climate

Een andere reden was de Clap For Climate-actie van klimaatactiviste Anuna De Wever en een paar van haar vriendinnen. Op vrijdagavond klommen ze op het podium van de Boiler Room. De muziek stopte en achter hen werden slogans als “Let’s make this planet safe again” geprojecteerd. Een deel van het publiek klapte mee, maar een ander stuk van de festivalgangers ging niet akkoord met de actie en begon de groep op het podium uit te jouwen.

Toen De Wever en haar groepje het podium verlieten, stopte het gefluit niet. Integendeel: de groep werd de hele avond nog lastiggevallen. Volgens de klimaatactiviste zelf was dat door jongeren met Vlaamse Leeuwenvlaggen. De organisatie hield een oogje in het zeil en nam dan verschillende vlaggen in beslag.

Niet geaccepteerd

Verschillende Vlaams Nationalisten uitten via sociale media hun ongeloof en woede. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemde de hele actie een “zwaktebod”, N-VA’er Theo Francken noemde de oplossing van organisatie (heel sarcastisch) enorm “volwassen”.

Ook veel jongeren vonden de inbeslagname niet kunnen. Een groepje protesteerde voor een Pukkelpop-camping met dezelfde Vlaamse Leeuwenvlaggen als de organisatie had afgenomen.

Vaste kompaan van Anuna tijdens de klimaatmarsen eerder dit jaar, Kyra Gantois, liet ook via Twitter weten dat ze niet akkoord gaat met de beslissing die de organisatie van Pukkelpop gemaakt heeft. “De jongeren die dit gedaan hebben, moeten de juiste sanctie krijgen voor hun gedrag”, schrijft ze. Veralgemenen is geen goed idee volgens haar. Op die manier maakt de organisatie er namelijk een politiek drama van.

Publieke excuses

Voorzitter van de N-VA-fractie in de Kamer, Peter De Roover, eiste openbare excuses van de organisatie van Pukkelpop. Hij ging niet akkoord met de term “collaboratievlag”, omdat die hem en een groot deel van de Vlamingen in verband brengt met het naziregime van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ik verwacht dat de heer Chokri Mahassine, organisator van Pukkelpop, zich publiek verontschuldigt bij mij en de talloze…

Geplaatst door Peter De Roover op Vrijdag 16 augustus 2019

Die excuses heeft hij ondertussen ook gekregen. “Na grondig overleg met burgemeester Steven Vandeput wenst de organisatie zich te verontschuldigen voor de misverstanden die zouden kunnen zijn ontstaan na het verwijderen van vlaggen op de camping van Pukkelpop”, staat er op de Facebookpagina van het festival te lezen.

Na grondig overleg met burgemeester Steven Vandeput wenst de organisatie zich te verontschuldigen voor de misverstanden…

Geplaatst door Pukkelpop op Zaterdag 17 augustus 2019

Gesponsorde artikelen