Voedingsindustrie schuift verantwoordelijkheid af: “Regering kan zelf iets doen aan hoge prijzen”

De voedingsprijzen blijven vrij hoog. Volgens Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, is het de regering zelf die daar iets aan kan doen. De verantwoordelijkheid ligt niet enkel bij de industrie, klinkt het bij woordvoerder Nicolas Courant.


Beluister hier het volledige interview met Nicolas Courant:


In het nieuws: Minister van economie Pierre-Yves Dermagne (PS) wil de voedingsprijzen naar beneden krijgen. Als het moet, wil hij zelfs namen van voedingsbedrijven noemen die niet meewillen. De voedingsbedrijven zelf zijn daar uiteraard niet over te spreken.

  • Courant: “Het is niet juist om enkel naar de voedingsbedrijven te wijzen. Want de voedingsprijs wordt niet door de voedingsbedrijven, maar door de supermarkten bepaald. Ons voorstel is om dit te bespreken in ketenoverleg van de Belgische agro-voedingsketen. Er staat half juli een vergadering gepland en daar gaan we samen met de ketenpartners kijken hoe we een signaal uit kunnen brengen. Maar dat moet je als volledige keten doen.”
  • “De Franse regering heeft de sector vorig jaar geholpen om de kosten doorgerekend te krijgen naar de supermarkten. Dat is hier niet gebeurd. Hier heeft de minister op dat moment niet thuis gegeven. Wij hebben geen gelijkaardige steun ontvangen zoals de Franse bedrijven. Wanneer de Franse minister nu als tegenzet vraagt dat een aantal prijzen zouden dalen, dan lijkt ons dat in Franse context wel begrijpelijk. Maar dat kun je niet zomaar kopiëren naar de Belgische markt.”

Regering heeft hefbomen in handen

  • “De regering heeft zelf hefbomen in handen om de prijsdruk te verlagen. Enerzijds het verminderen van de opeenstapeling van allerlei kleine taksen die maakt dat wij zwaarder getaxeerd zijn dan bijvoorbeeld de Franse collega’s. We hebben een historische loonkosthandicap. Die is begin dit jaar erger geworden door de 11 procent loonindexering die onze buurlanden in veel mindere mate kennen”, haalt Courant aan. “De competitiviteit in de sector moet ook omhoog. De rendabiliteit van onze bedrijven is serieus gezakt. Het idee dat er grote winsten gemaakt worden, is gewoon helemaal niet correct.”
  • “Laten we hopen dat de prijzen van de basisgrondstoffen verder blijven zakken. Dan is er misschien wel een mogelijkheid om de voedingsprijzen effectief te gaan verlagen. Maar heel wat prijzen zijn vandaag nog altijd heel hoog, cacao of suiker bijvoorbeeld. Internationaal is ook de energiekost aan het dalen. Maar een kwart van de bedrijven moest in het begin van 2023 overschakelen van een vast naar een variabel contract. Zij voelen die prijsdalingen niet. Integendeel, de kosten worden zelfs nog hoger voor hen.”

(as)

Meer
Lees meer...