Een wedstrijd in het buitenland bijwonen … voor sommige voetbalfans is het een jaarlijkse traditie, voor anderen een droom die ze ooit hopen waar te maken. De meeste supporters zullen daarbij ongetwijfeld – om allerhande verschillende redenen – een favoriete buitenlandse competitie hebben. Maar als we puur kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding, waar krijg je dan het meeste waar voor je geld?
Het is de website CheapTickets, die onder andere voetbalreizen aanbieden, die een systeem uitwerkte om te berekenen welke voetbalcompetitie fans de beste prijs-kwaliteitverhouding geeft. Hun Voetbal Prijsindex van het seizoen 2021-2022 geldt daarbij als ideale gids voor alle voetbalsupporters die leuke en goede matchen willen zien voor zo weinig mogelijk geld.
Ticketprijzen
Voor het eerste deel van hun onderzoek keek CheapTickets naar de ticketprijzen van de 28 belangrijkste voetbalcompetities ter wereld. Het gaat om de 16 grootste Europese landencompetities, maar ook de Verenigde Staten (MLS), enkele Latijns-Amerikaanse landen en zelfs Japan, Zuid-Korea en Qatar. Om een zo correct mogelijk beeld te krijgen van de ticketprijzen in een competitie keken de onderzoekers zowel naar gewone wedstrijden als naar topwedstrijden. Voor die matchen namen ze steekproeven van de prijs voor zitplaatsen in twee gebieden van het stadion: achter het doel en langs de zijlijn.
Kwaliteit en doelpunten
Een objectief cijfer plakken op de kwaliteit van een voetbalwedstrijd of -competitie is zeer moeilijk. De onderzoekers besloten om hierbij twee zaken in rekening te brengen. Ten eerste keken ze naar de totale marktwaarde van alle spelers in elk land en vergeleken ze die met de gemiddelde marktwaarde van alle in rekening genomen competities. Daarnaast werkten ze ook een scoresysteem uit voor de resultaten van de vertegenwoordigende teams van elke competitie in hun respectieve continentale competities van de voorbije twee edities. Hoe verder ploegen uit een bepaald land geraken in bijvoorbeeld de UEFA Champions League of de Zuid-Amerikaanse tegenhanger, CONMEBOL Copa Libertadores, hoe meer kwaliteit dat land toegekend krijgt.
Als extraatje keek de Voetbal Prijsindex ten slotte ook nog naar de spektakelwaarde die je als toeschouwer mag verwachten. Daarvoor keken ze naar het gemiddelde aantal gescoorde doelpunten per wedstrijd. Zo konden ze de kost die je als fan per doelpunt betaalt, berekenen.
Premier League duurste, maar ook beste
Al deze verzamelde data werd uiteindelijk samengebracht tot een allesomvattende index. In die Voetbal Prijsindex prijkt de Engelse Premier League helemaal bovenaan als het gaat over prijs-kwaliteit. Nergens anders zijn de tickets zo duur als daar, maar dat wordt gecompenseerd door de enorm hoge marktwaarde van de spelers in Engeland. Niet veel verder vinden we op de tweede en derde plaats de Bundesliga uit Duitsland en LaLiga uit Spanje. Die laatste competitie verloor door de malaise bij FC Barcelona recent veel van zijn pluimen, iets wat hier ook tot uiting komt.
Opvallend is wel dat Spanje (3) en Duitsland (4) nog één land moeten voorgaan als het gaat over ticketprijzen. De Major League Soccer in de Verenigde Staten is namelijk de tweede duurste voetbalcompetitie ter wereld om naar een match te gaan kijken. Qua marktwaarde van de spelers staat de VS echter maar op plaats 13.
De goedkoopste tickets kan je kopen in Qatar en Chili, maar het gebrek aan kwaliteit zorgt ervoor dat ze toch onderaan bengelen als het gaat over prijs-kwaliteit. Er is echter één land dat alle anderen ver achter zich laat en duidelijk als slechtste uit de studie komt. De Griekse competitie – Super League Greece – is namelijk de tiende duurste van allemaal, maar kan voor die bedragen geen goed voetbal aanbieden.
Doelpuntenrijke Serie A
Met gemiddeld 3,04 doelpunten per wedstrijd doet de Serie A uit Italië beter dan alle andere competities. De tijd van het catenaccio, een tactiek waarbij de aandacht volledig op de verdediging ligt, lijkt zo helemaal voorbij. De minste doelpunten – 2,2 per wedstrijd – worden gemaakt in Griekenland. Toch betaal je in de dure Premier League nog steeds gemiddeld meer per doelpunt dat je te zien krijgt.
En wat met België?
Ook Eerste Klasse A uit België is door CheapTickets meegenomen in hun uitgebreide studie en komt daarbij meestal ergens in de middenmoot uit. Op het vlak van ticketprijzen staat België op een dertiende plaats, net iets goedkoper dan Oostenrijk en iets duurder dan Kroatië. De marktwaarde van alle spelers uit 1A brengt ons land twee plaatsjes hoger op nummer 11. Dat zorgt ervoor dat we op het vlak van prijs-kwaliteit op een twaalfde plaats belandden. Met gemiddeld 2,99 goals per match prijkt Eerste Klasse A op een knappe vijfde plaats, goed voor plaats 14 als het gaat over de kost per doelpunt.