Vrees voor toestroom Nederlandse en Duitse shoppers nu buurlanden op slot gaan

De winkelfederatie Comeos verwacht dat een deel van de Duitse en Nederlandse klanten de komende tijd hun inkopen in ons land gaan willen doen. De winkeliers rekenen op de overheid om de klantenstroom te helpen beheersen. “Kom niet shoppen in België”, is de oproep van viroloog Steven Van Gucht aan de Nederlanders.

Nederland en Duitsland kondigden een harde lockdown aan omdat de coronapandemie er snel aan kracht wint. De niet-essentiële winkels moeten er dicht, terwijl die in België wél open zijn. Daardoor dreigt er een probleem van grenstoerisme en -shopping te ontstaan. Niet van Belgische kooplustigen in Nederland, zoals meermaals eerder dit jaar, maar deze keer in de omgekeerde richting, en dat in volle eindejaarsperiode.

“Het valt te verwachten dat een deel van de Duitse en Nederlandse klanten de komende dagen en weken de grens zullen oversteken om hun inkopen in ons land te doen”, zegt Comeos. De distributiekoepel roept op tot overleg met de overheid.

CEO Dominique Michel: “De winkels nemen alle nodige veiligheidsmaatregelen om de klantenstroom te controleren en de hygiënemaatregelen te doen naleven. Maar de handelaars kunnen niet alles. Wij zijn verantwoordelijk voor wat er in en voor onze winkels gebeurt. Het is aan de lokale besturen en politiezones om in de straten de klantenstroom te controleren en toe te zien op het respect van de maatregelen”.

“Kom niet naar België”

Comeos vraagt waar nodig aan de politie om extra controles te organiseren en aan de gemeentebesturen om extra stewards te voorzien om de toestroom van klanten in goede banen te leiden.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vraagt dat de Nederlandse regering haar bevolking expliciet oproept om niet in België te komen winkelen, meldt Het Nieuwsblad. Ook viroloog Steven Van Gucht roept in een interview met het Nederlandse persbureau ANP onze noorderburen op om niet naar België af te zakken: “Het zijn de mensen die het coronavirus verspreiden. Ga naar uw lokale winkel, bestel online”.

Meer
Lees meer...