Vreselijke crash in Formule 1, maar Zhou Guanyu komt er zonder kleerscheuren vanaf

De Britse Grote Prijs Formule 1 werd zondag opgeschrikt door een zware crash. Bij de start raakten de wagens van Pierre Gasly, George Russel en Zhou Guanyu elkaar waardoor die laatste in de lucht vloog en ondersteboven tegen en door de bandenmuur schoof. Wonder boven wonder kwam de Chinees van Alfa Romeo er zonder ernstige verwondingen vanaf.

Dat Formule 1 ondanks alle veiligheidsmaatregelen nog steeds een gevaarlijke sport is, werd nog maar eens bewezen tijdens de Britse Grand Prix. Een kettingreactie in het midden van het pak zorgde daar namelijk voor een vreselijke crash. Pierre Gasly, als elfde gestart, hoopte met zijn AlphaTauri een blitzstart te maken. Daardoor dook hij in een te smal gat tussen George Russell en Zhou Guanyu, die voor hem waren gestart.

Daarbij raakte Gasly echter de Mercedes van die eerste, die vervolgens ging rondtollen en de Alfa Romeo van Zhou de lucht in katapulteerde. De wagen van Zhou landde daardoor omgekeerd op het asfalt en vloog aan volle snelheid van de weg af, richting de bandenmuur. Uiteindelijk zou de Alfa Romeo van de jonge Chinees pas achter de bandenmuur tot stilstand komen. De omheining zorgde er gelukkig voor dat de wagen niet in het publiek terechtkwam.

(lees verder onder de foto’s)

Bron: Mark Thompson/Getty Images
Bron: Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images

Geen ernstige verwonderingen

Het aanwezige publiek in Silverstone hield even zijn adem in. Gelukkig kwam er snel het verlossende nieuws dat Zhou Guanyu bij bewustzijn was. Hij werd op een draagberrie afgevoerd naar het nabije medische centrum. Daar werd Zhou na een check-up ontslagen. Zonder ernstige verwondingen zou hij uiteindelijk zelfs het einde van de race, die bijna een uur had stilgelegen na de crash, nog bijwonen vanuit de paddock.

Daar zag hij hoe Carlos Sainz (Ferrari) in zijn 150ste Formule 1-race eindelijk zijn eerste zege pakte. Sergio Pérez (Red Bull) werd tweede, thuisrijder Lewis Hamilton (Mercedes) derde. WK-leider Max Verstappen (Red Bull) moest tevreden zijn met een zevende plaats.

Halo

Na afloop reageerde Zhou Guanyu op sociale media zelf op zijn crash. “Ik ben ok, alles is in orde. De halo heeft mij vandaag gered. Bedankt aan iedereen voor de leuke berichten!”, zei hij daar. Die halo is een beschermende boog rond de plaats waar de Formule 1-rijders zitten. Sinds enkele jaren is zo’n halo verplicht aanwezig op iedere auto.

Aanvankelijk was die beslissing omstreden omdat veel rijders de boog lelijk vonden of de dunne buis voor hun ogen storend. Sindsdien heeft de halo echter al meermaals het leven van rijders gered. Dat was onder andere het geval vorig seizoen in de Grote Prijs van Italië toen Verstappen met zijn auto bovenop die van concurrent Hamilton reed. Ook eerder op de dag in de Formule 2 bleek de halo van levensbelang bij een spectaculaire crash.

Bekijk hier de crash van Zhou Guanyu tijdens de Grote Prijs van Silverstone:

Meer
Lees meer...