Lewis Hamilton geeft toe aan dreigementen en rijdt Britse Grote Prijs Formule 1 zonder piercings

De discussie rond het piercingverbod in de Formule 1 Lijkt eindelijk beslecht. Lewis Hamilton, het grootste slachtoffer van de strengere reglementen, reed zijn oefensessie in Silverstone namelijk zonder zijn bekende neuspiercing. Het ziet er dus naar uit dat de zevenvoudige wereldkampioen en de FIA, het bestuursorgaan van de F1, een akkoord hebben bereikt.

In en rond de paddock van de Formule 1 gaat het al enige tijd niet meer enkel over racen zelf, maar ook over piercings. De Internationale Autosportfederatie FIA heeft in zijn reglementen sinds 2005 namelijk een zogenaamd sieradenverbod staan. F1-rijders mogen om veiligheidsredenen niet deelnemen aan wedstrijden met juwelen, sieraden of piercings. Die zouden namelijk voor ernstigere brandwonden kunnen zorgen bij eventuele accidenten.

Tot begin dit seizoen werd die regel echter nooit in de praktijk toegepast. De nieuwe wedstrijddirecteurs Niels Wittich en Eduardo Freitas lieten begin dit jaar echter weten dat ze niet langer een oogje zouden toeknijpen. Tijdens de Grote Prijs van Miami begin mei herhaalden ze dat opnieuw. Wittich dreigde er toen mee om rijders die het verbod aan hun laars lappen te beboeten met 250.000 euro of zelfs uit te sluiten van wedstrijden.

Lewis Hamilton

Die ‘nieuwe’ regels treffen vooral Lewis Hamilton. De zevenvoudige wereldkampioen heeft namelijk meerdere oorringen en piercings en leek aanvankelijk niet van plan die te willen uitdoen. Hij vindt zijn sieraden deel uitmaken van zijn eigenheid en beklemtoont dat hij er al heel zijn carrière zonder problemen mee rondrijdt. Hamilton verklaarde zelf een verklaring te willen ondertekenen dat hij zijn sieraden draagt op zijn eigen verantwoordelijkheid.

De FIA weigerde echter uitzonderingen toe te staan. Hamilton kon in Miami dan ook niet anders dan zijn oorringen uit te doen voor de wedstrijd. Voor zijn piercings kreeg hij nog twee races uitstel. Twee weken later, vlak voor de Grote Prijs van Monaco, besliste de FIA om de strenge toepassing van hun reglement nogmaals uit te stellen, deze keer tot 30 juni. In tussentijd zou er samengezeten worden met de medische commissie en onderhandeld worden met onder andere Hamilton zelf.

Die onderhandelingen lijken resultaat te hebben opgeleverd. Beide partijen wilden geen details vrijgeven, maar Lewis Hamilton verklaarde donderdag wel dat het piercingverbod niet voor problemen zou zorgen voor de Britse Grote Prijs.

Geen neuspiercing tijdens oefensessie

“Het is een beetje gek om te denken dat dit de focus van mensen is, met alles wat er gaande is in de wereld. We moeten ons echt gaan focussen op andere, belangrijkere dingen”, zei Hamilton kritisch, waarna hij omschakelde op zalvende taal. “Ik ga dit weekend racen. Volgens mij is het niet echt een belangrijke zaak, maar ik ga samenwerken met FIA-president Mohammed Ben Sulayem en zijn team zodat we verder kunnen.”

Een dag later werd duidelijk wat die samenwerking betekende. Tijdens de vrije oefensessie op het Britse raceparcours van Silverstone verscheen Lewis Hamilton volgens de Daily Mail namelijk zonder neuspiercing. Of de rijder van Mercedes ook zijn andere piercing heeft verwijderd, is voorlopig niet duidelijk. Hamilton heeft (of had) namelijk ook een microdermal, dat is een piercing die deels onder de huid is aangebracht. Om aan de regels te voldoen, zou de Brit de voorbije periode dus een kleine operatie hebben moeten ondergaan.

Het Britse publiek juicht thuisrijder Lewis Hamilton toe tijdens de vrije oefensessie in Silverstone:

Meer
Lees meer...