Vrouw uit Myanmar krijgt zes jaar cel voor posten van foto’s op OnlyFans

De Myanmarese Nang Mwe San is veroordeeld tot een celstraf van zes jaar omdat ze foto’s op haar OnlyFans postte. Ze werd op 5 augustus gearresteerd wegens “het schaden van de cultuur en waardigheid door het verspreiden van expliciete foto’s en filmpjes tegen betaling”. En nu kent ze dus haar straf.

In Myanmar heeft voor het eerst iemand een celstraf gekregen voor het gebruiken van OnlyFans. Het gaat om de 34-jarige Nang Mwe San, die eerder werkte als dokter. In 2020 maakte ze een account aan op OnlyFans, waarop ze in totaal 347 foto’s en 74 video’s deelde.

Zes jaar cel

Nang Mwe San moest dinsdag in de rechtbank verschijnen. Daar werd ze beschuldigd van “het schaden van de cultuur en waardigheid door het tegen betaling verspreiden van expliciete foto’s en video’s op een buitenlands platform”. Dit is strafbaar volgens de Myanmarese wet op elektronische transacties.

Tijdens haar proces werd het recht op een advocaat afgenomen van Nang Mwe San, waardoor ze dus enkel zichzelf kon verdedigen. Zo kreeg ze uiteindelijk een celstraf van zes jaar en werd zo de eerste persoon in Myanmar en bij uitbreiding de hele wereld, die veroordeeld wordt voor het plaatsen van content op OnlyFans.

“Inbreuk op mensenrechten en vrouwenrechten”

Naast Nang Mwe San werd ook de actrice Thinzar Wint Kyaw opgepakt voor gelijkaardige misdrijven. Niet helemaal ontoevallig namen de twee vrouwen deel aan protesten tegen de militaire junta. Begin 2021 vond een militaire staatsgreep plaats in Myanmar, waarbij de democratisch verkozen regeringsleider Aung San Suu Kyi afgezet werd. Sindsdien wordt het land geregeerd door de militaire junta, een regering samengesteld uit militairen.

Volgens Aung Kyaw Moe, een mensenrechtenadviseur van de Regering van Nationale Eenheid van Myanmar, is de veroordeling van Nang Mwe San een “grove schending van de mensen- en vrouwenrechten”. De Regering van Nationale Eenheid van Myanmar is een regering in ballingschap, die wel nog steeds erkend wordt als de regering van Myanmar door het Europees Parlement. Maar de militaire junta van Myanmar ziet deze regering als illegaal en heeft deze zelfs omschreven als een terroristische organisatie.

“Nang Mwe San was de eerste celebrity die haar stem verhief en vroeg om rechtvaardigheid na de staatsgreep”, gaat Aung Kyaw Moe verder. “Als een model als Nang Mwe San niet vrij is om sexy foto’s te verkopen, dan is geen enkele andere vrouw vrij in haar rechten. De internationale gemeenschap moet ingrijpen tegen de junta en vrouwen en meisjes in Myanmar beschermen.”

Meer
Lees meer...