In de VS doet men alles om ongeboren leven te beschermen. Eens het geboren is … niet zoveel 

De Verenigde Staten, het enige land wereldwijd waar om de haverklap kinderen sterven bij massaschietpartijen, zijn ook het enige land dat ervan overtuigd is dat niets kan worden gedaan om daar iets aan te veranderen.

Wie oplossingen zoekt, kan bijna overal terecht. Australië nam 650.000 wapens in beslag. Moorden en zelfmoorden kelderden. Groot-Brittannië maakte een eind aan de verschrikking van schietpartijen op scholen na één enkel bloedbad. Andere landen hadden massale schietpartijen en hebben nu wapenwetten. 

Maar inwoners van de enige economisch ontwikkelde natie ter wereld waar de afgelopen acht jaar elke maand gemiddeld twee massaschietpartijen hebben plaatsgevonden, noemen de situatie “hopeloos”.

“We kunnen niets doen”, aldus bijvoorbeeld Greg Abbott, de gouverneur van Texas. De staat waar de ultramachtige wapenlobby NRA (National Rifle Organisation) vrijdag zijn jaarlijkse bijeenkomst houdt. Die NRA heeft geen boodschap aan kinderen wier leven abrupt beëindigd wordt door lakse wapenwetten. Ze wil enkel meer wapens en nog verdere versoepeling van wapenwetten. Elke schietpartij is voor de NRA een aanleiding om nog meer vuurwapens – ook in scholen en kerken – te promoten. Men creëert illusies en verkoopt die als feiten. Dode kinderen is de prijs die de VS daarvoor moeten betalen.

Abbott zei woensdag dat de schoolschutter in Uvalde een “mentaal gezondheidsprobleem” had en dat de staat “beter werk moest leveren op het gebied van geestelijke gezondheid”. Dat Abbott in april nog 211 miljoen dollar op het departement dat toezicht houdt op de programma’s voor mentale gezondheid had geknipt, bleef onvermeld.

Toelaten dat kinderen worden vermoord en er niets aan doen is Amerika’s meest walgelijke fenomeen

Abbott is ook de man die amper een jaar geleden een maatregel ondertekende die in Texas abortussen al vanaf zes weken zou verbieden en de deur zou openzetten voor bijna elke privéburger om abortusaanbieders en anderen aan te klagen. 

Texas en tientallen andere Amerikaanse staten doen alles om het ongeboren leven te beschermen. Eens het geboren is … niet zoveel.

Andere democratieën doen moeite om wapens weg te houden van gevaarlijke mensen en gevaarlijke mensen weg van wapens. Maar sinds het bloedbad op de Sandy Hook Elementary School in Connecticut – nu bijna tien jaar geleden – duwt de NRA steeds meer wapentuig in steeds meer handen: er zijn nu gemiddeld 120 wapens in de handen van elke 100 mensen in de VS. Cijfers waar Europa van duizelt.

Vuurwapens zijn ondertussen de belangrijkste doodsoorzaak van kinderen in de VS. Meer kinderen sterven er door wapengeweld dan in het verkeer. Wat staat er te gebeuren nu een zoveelste waanzinnig tragische schietpartij het leven van 19 kinderen en 2 volwassenen heeft gekost? Hetzelfde als wat na Sandy Hook is gebeurd. Niets. 

Toelaten dat kinderen worden vermoord en er niets aan doen is Amerika’s meest walgelijke fenomeen. Massale schietpartijen op scholen zijn een constante geworden in de Amerikaanse geschiedenis. Hoe kan het dat deze welvarende democratie toeschouwer blijft van deze misselijk makende drama’s en niets doet?

Omdat wapens zijn wat Amerika anders maakt dan andere landen.

Meer
Lees meer...