‘W817’ seizoen 1 wordt niet heruitgezonden en dit is waarom

Iedereen die opgroeide in Vlaanderen kent W817 natuurlijk, maar wat je misschien niet weet, is dat het eerste seizoen van de reeks niet wordt heruitgezonden. Alle andere seizoenen keren nog regelmatig terug op Ketnet, maar de tien afleveringen van het eerste seizoen werden nooit herhaald. Dit is waarom.

Je hebt de meeste aflevering van W817 waarschijnlijk al een stuk of twintig keer gezien. Maar de kans dat je de afleveringen van het eerste seizoen zo veel keer gezien hebt, is miniem. Deze werden namelijk maar één keer uitgezonden op Ketnet, in 1999, en daarna nooit meer. VICE sprak daarover met Bram Renders, de scenarist en bedenker van W817.

Seizoen één

W817 is een reeks die voor was op z’n tijd. De eerste aflevering werd ondertussen twintig jaar geleden uitgezonden op Ketnet. Daarbij is het vooral opmerkelijk dat onderwerpen zoals seks, drugs en seksuele geaardheid niet uit de weg gegaan worden. Nu is dat niet meer zo bijzonder, maar in 1999 was het dat wel. En dan vooral het eerste seizoen.

In het eerste seizoen van W817 ging het er namelijk nog een stuk explicieter aan toe dan in de seizoenen twee tot vijf. Zo werd er aan de lopende band gevloekt en was er zelfs een scène waarin Zoë een overdosis XTC nam. Genoeg redenen voor Ketnet om dat eerste seizoen niet meer uit te zenden.

Shuck

In het interview met VICE vertelt maker Bram Renders over dat gewaagde eerste seizoen van W817. “In seizoen 1 waren we echt veel explicieters. En dat is plezant.” Maar vanaf het tweede seizoen kwam er toch iets meer controle vanuit de VRT. “We waren al blij dat we seizoen 1 hebben kunnen maken met al die expliciete dingen erin. We waren meer verrast dat er een seizoen 2 kwam”, zo vertelt Renders. “Na seizoen 1 was iedereen heel enthousiast. Maar er was veel commentaar gekomen op de ‘shits‘ en de ‘fucks‘. Je schrijft er vijf in het scenario, de acteurs maken er twintig van. Toen hebben ze ons gevraagd om dat een beetje te polijsten.”

En zo kwam W817 dus aan een eigen scheldwoord. “De ‘shits‘ en ‘fucks‘ moesten er uit. We hebben er ‘shuck‘ van gemaakt. Blijkbaar als je een scheldwoord verzint dat er heel dicht bij ligt is het plots wel oké. Voor de acteurs was het in het begin wel moeilijk om er aan te denken ‘shuck‘ te zeggen en niet ‘fuck‘. Er zijn toen veel retakes moeten gebeuren.”

“Subtieler, niet braver”

Vanaf seizoen 2 moest het allemaal dus een beetje deftiger van de openbare omroep. Maar dat betekende niet dat W817 nu alle taboes uit de weg ging. Denk zo maar aan Mickey die te maken krijgt met HIV of de seksistische baas van Birgit, Norbert. “Seizoen 1 waren nog afgeronde afleveringen die wekelijks werden uitgezonden. Voor seizoen 2 bestelden ze meteen veertig afleveringen bij! W817 zou dagelijks op de buis komen. Uit pure pragmatiek gingen we verhaallijnen meer uitspreiden over afleveringen. Waardoor wat wij eerst in één aflevering vertelden, nu over vier afleveringen spreiden. Zo wordt het allemaal wat minder in your face en minder intens.”

Want zelfs in de latere seizoenen zitten toch een paar verhaallijnen die volgens Renders zelf op het randje zijn. “Ik zie soms nog W817-afleveringen waarvan ik denk: hoe kan het dat dit op Ketnet loopt? Mijn 8-jarige zoon kijkt daar naar, die snapt daar toch niets van? Maar daarom snap ik wel dat ze seizoen 1 niet meer uitzenden. Het was toch iets te edgy voor die leeftijdsgroep.”

W817 anno 2019

Maar wat als W817 nu gemaakt zou worden, twintig jaar later. Ook dat vroeg VICE aan Renders. “Onze diverse maatschappij zou er wat meer mogen inzitten. Niet speciaal als thema, maar met een personage van niet-Westerse afkomst. Zoals Steve homo was: dat hoorde er gewoon bij, dat was normaal en oké. Als ik nu kijk bijna 20 jaar later: kleur ontbreekt in W817.”

Verder zouden sommige “edgy scènes” volgens hem niet meer kunnen. “We zitten in een meer puriteinse samenleving. Alles wordt met argusogen bekeken. Je hebt veel meer directe reacties van het publiek, waardoor ook makers schrik beginnen te krijgen en zichzelf censureren. Dat is de impact van sociale media. Hoe ging dat vroeger? Je maakte iets, dat kwam op Ketnet en daar keek geen kat van de volwassenen naar. Vroeger moest je als geshockeerde ouder nog een brief schrijven naar de VRT. Nu geeft elke halfdronken paljas op Twitter een mening en plots is dat de grote waarheid.”

Kortom: we mogen blij zijn dat W817 gemaakt is in 1999 en daardoor nog lekker politiek incorrect mocht zijn. Wie benieuwd is naar het eerste seizoen van W817, kan dat hier volledig terugvinden.

Meer
Lees meer...