Waarom de handel in fake pillen een probleem is: Maggie De Block gaat de strijd aan

België treedt toe tot het Medicrime-verdrag dat de strijd tegen valse geneesmiddelen aangaat, heeft de ministerraad vandaag beslist. Zo wil de regering de illegale verkoop van fake pillen en andere medische producten zoals implantaten aan banden leggen. “Geneesmiddelen illegaal kopen via internet houdt risico’s in op namaak en betekent dus een risico voor je gezondheid”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Vandaag heeft de ministerraad een voorontwerp van een wet goedgekeurd die de strijd aangaat met valse geneesmiddelen en andere medische producten. In dat wetsvoorstel staat ook dat België toetreedt tot het Medicrime-verdrag van de Raad van Europa. Spanje, Hongarije, Oekraïne en Moldavië hebben het verdrag dat verkopers van fake pillen bestraft al ondertekend. De regering onderzoekt ook hoe ze websites die de valse producten aanbieden makkelijker kan blokkeren. 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), vice-premier Didier Reynders (MR) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) legden het wetsontwerp voor aan de ministerraad. “Geneesmiddelen illegaal kopen via internet houdt risico’s in op namaak en betekent dus een risico voor je gezondheid”, zegt De Block. 

Websites blokkeren

Als de wet wordt doorgevoerd, zullen Belgen die via het buitenland illegaal medicijnen maken, verkopen via het internet of stockeren voor de Belgische rechtbank kunnen gedaagd worden. Als de Raad van State de wet goedkeurt, kan het behandeld worden in het parlement. 

Ondertussen werkt minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open Vld) aan maatregelen om illegale websites die schadelijke geneesmiddelen verkopen te blokkeren. “Illegale websites proberen via allerlei manieren de indruk te wekken dat ze legaal zijn om mensen te misleiden. Via internationale samenwerking is het niet altijd mogelijk om die websites uit de lucht te halen. Daarom onderzoeken we hoe we in ons land illegale websites met schadelijke producten op een efficiënte manier kunnen blokkeren”, zegt hij.

Meer
Lees meer...