Dit is waarom het dragen van een mondmasker je knapper maakt

Welshe onderzoekers hebben onlangs een verrassende nieuwe ontdekking gedaan over het mondmasker dat we al op veel plaatsen niet meer verplicht zijn om aan te doen. Zo zou een blauw medisch mondmasker je namelijk aantrekkelijker maken. Dat blijkt althans uit een nieuwe studie van de universiteit van Cardiff, in het Verenigd Koninkrijk.

Vergeet Gua Sha, ijsrollers en lipfillers. Het eenvoudigste en meest effectieve middel om je gezicht aantrekkelijker te maken, blijkt namelijk gewoon een blauw medisch mondmasker te zijn. Dat werd ontdekt in een nieuwe studie die gepubliceerd is in het tijdschrift Cognitive Research Principles and Implications Journal.

Het onderzoek

We vinden mensen met een standaard lichtblauw mondmasker dus het knapst. Ook gezichten met een stoffen mondmasker op vinden we nog steeds “aantrekkelijker” dan zonder. Dat zeggen de onderzoekers van de Cardiff University School of Psychology. “Onze studie suggereert dat gezichten het aantrekkelijkst worden gevonden wanneer ze bedekt zijn door medische mondmaskers”, vertelde coauteur Michael B. Lewis aan The Guardian.

Voor het onderzoek, ook nog geleid door Oliver Hies, moesten vrouwen vier verschillende foto’s van een man beoordelen. Daarbij kregen ze op één foto een man met een medisch mondmasker, op een ander een man met een stoffen mondmasker, op nog een ander een man met een boek dat zijn halve gezicht bedekt en op de laatste foto een man zonder enige gezichtsbedekking te zien. Hiervan vonden de vrouwen een man met een medisch mondmasker op het aantrekkelijkst. Ook de mannen met een mondmasker van stof scoorden goed. De mannen zonder gezichtsbedekking eindigden op de laatste plaats.

Conclusies

De resultaten suggereren dus dat het bedekken van de onderste helft van je gezicht op welke manier dan ook de aantrekkelijkheid van mensen verhoogt. Ongeacht of je nu het uiterlijk van een model hebt of niet. Dat toont aan dat de resultaten dus niet noodzakelijk te maken hebben met het verbergen van onze onaantrekkelijke eigenschappen.

De reden zou kunnen zijn dat het bedekken van de onderste helft van je gezicht een zeker gevoel van mysterie met zich meebrengt. Veel studies en publicaties hebben ook al beweerd dat 93 procent van de communicatie voortkomt uit non-verbale communicatie, waaronder glimlachen en fronsen. Daarbij trekken mondmaskers ook harder onze aandacht naar de ogen en het haar van een persoon. Dat zijn de twee meest aantrekkelijke onderdelen van ons gezicht, staat er nog te lezen in de studie.

Andere associatie

Een andere opvallende opmerking hierbij is dat voor de pandemie het dragen van medische mondmaskers meestal geassocieerd werd met het hebben van een ziekte. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn onze gedachten over het zien van mensen met mondmaskers echter drastisch veranderd. “De resultaten gaan in tegen het onderzoek van voor de pandemie. Daarbij werd namelijk gedacht dat mensen met een mondmasker vermeden moesten worden, omdat zij ziek zouden zijn”, zegt coauteur Lewis. “De pandemie heeft onze visie veranderd. Als we iemand zien die een masker draagt, denken we niet langer ‘die persoon heeft een ziekte, ik moet uit de buurt blijven’.”

“Daarnaast waren we voor corona ook gewend om medisch personeel altijd met een blauwe mondmasker aan te zien. Hierdoor associëren we ze dus ook makkelijker met mensen in zorgverlenende of medische beroepen”, voegde Lewis er nog aan toe. “Daarom kunnen we in een tijd waarin we ons kwetsbaar voelen het dragen van medische mondmaskers geruststellender vinden. Maar ook positiever tegenover de persoon die het aanheeft, staan.”

“Maskers kunnen ook gezien worden als een teken van verantwoordelijkheid van de burger. Ook dat kan een positieve invloed hebben op de waargenomen aantrekkelijkheid.” Gedurende de pandemie werd het dragen van een mondmasker nog gezien als een teken van respect. En dat je zo ook je steentje bijdraagt aan de samenleving. Lewis vertelde nog aan The Guardian dat een tweede studie, waar mannen een aantal foto’s van vrouwen met mondmaskers zullen beoordelen, op komst is.

Meer
Lees meer...