1 op de 2 Vlamingen associeert sterke vrouwen met eerlijkheid

Op 8 maart vieren we wereldwijd Internationale Vrouwendag, waarbij de focus dit jaar ligt op sterke vrouwen in leiderschapsposities. Online datingapp Meetic legde meteen een link tussen een potentiele partner kiezen en het kiezen van volksvertegenwoordigers in de regering. Ze richtten een onderzoek op om na te gaan welke eigenschappen we nu het meest aantrekkelijk vinden in een sterke partner of in sterke leiders. Zo blijkt dat dat Vlamingen sterke vrouwen vooral associëren met de eigenschappen eerlijkheid en zelfvertrouwen.

Tijdens de Internationale Vrouwendag wordt er op de hele wereld aandacht gevraagd voor de sociale, economische, politieke en culturele verwezenlijkingen van de vrouw in onze samenleving. Het thema dit jaar is ‘Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world’. Waarbij de focus specifiek ligt op gendergelijkheid, maar ook het steunen van de vrouw op elk niveau van de besluitvormingsorganen.

Who runs the world?

Stel je voor dat er alleen maar vrouwen zouden zetelen in onze regering, voor wie zou de Vlaming dan kiezen? Bijna de helft van de Vlaamse bevolking zou hierbij stemmen op viroloog Erika Vlieghe (44 procent) als boegbeeld van onze regering.

Verder gaat de voorkeur ook uit naar female powerhouses zoals ex-nieuwsanker Birgit Van Mol (34 procent) en seksuologe Lotte Vanwezemael (32 procent), die we onlangs nog zagen schitteren in Dancing With The Stars. Opmerkelijk is dat vooral jongeren onder de 34 jaar eerder voor de populaire seksuoloog stemmen (zo’n 34 procent), terwijl 60 procent van de 55-plussers eerder voor Erika Vlieghe zouden gaan.

Belangrijke kwaliteiten

Leidersfiguren kiezen is dus eigenlijk een beetje zoals daten, zegt datingapp Meetic. Bij een potentiële partner kijken we naar eigenschappen die we aantrekkelijk vinden en hoe we het succes op een goede match kunnen verhogen. Wanneer we dan een leidersfiguur kiezen om onze stem te vertegenwoordigen in een regering, doen we eigenlijk gewoon net hetzelfde.

Uit het onderzoek blijkt dat de Vlaming sterke (en aantrekkelijke) vrouwen voornamelijk associeert met eigenschappen zoals eerlijkheid (53 procent), zelfvertrouwen (45 procent) en zelfstandigheid (34 procent). Daarbij vinden de Vlaamse vrouwen (zo’n 40 procent) zelfstandigheid nog net iets belangrijker ten opzichte van de 29 procent van de mannen. Frappant is ook dat kwetsbaarheid drie keer meer wordt gekozen door vrouwen dan mannen, als een goede eigenschap van een krachtige vrouw.

Meer
Lees meer...