Komen er sancties voor Will Smith na mep op de Oscars? Academy start formeel onderzoek

Will Smith is hét gespreksonderwerp na de 94ste Oscaruitreiking. Daarbij gaat het niet om zijn Oscar voor Beste Acteur voor zijn rol als Richard Williams in de film King Richard. Het gaat daarentegen wel om de mep die hij verkocht aan Chris Rock, wanneer die in een mop lachte met de ziekte van zijn echtgenote Jada Pinkett Smith. Die mep kan nu sancties opleveren voor de acteur.

Sinds het incident met Will Smith en Chris Rock op de Oscars is er een discussie losgebarsten. Veel mensen vinden dat de slag terecht was en dat Will Smith het enkel opnam voor zijn vrouw. Anderen vinden dat dit soort geweld niet thuishoort op het podium van de Oscars en bestraft moet worden. De Academy gaat nu bekijken wat hun volgende stap is.

Mep

Het moment van de 94ste Oscaruitreiking waarover waarschijnlijk nog lang gesproken zal worden, was het incident waarbij Will Smith het podium opstapte om Chris Rock een mep in z’n gezicht te verkopen. Hij deed dat nadat Rock een mop maakte over het kale hoofd van zijn vrouw Jada Pinkett Smith. Dat is namelijk het gevolg van de ziekte alopecia, waaraan de actrice lijdt. Na de mep ging Will Smith terug naar z’n plaats in de zaal van waar hij nog riep dat Chris Rock in de toekomst “zijn f*cking mond moet houden over zijn vrouw”.

Het was niet de eerste keer dat Chris Rock grapte over Jada Pinkett Smith. In het verleden deed hij dat al twee keer, waarvan de eerste in 2016 was en ook op de Oscars.

Formeel onderzoek Academy

Kort na het incident tweette de Academy al dat het “elke vorm van geweld veroordeelt”. Maar voorlopig werd er nog niet ingegrepen. Tot nu, want de Academy laat weten een formeel onderzoek te starten naar het incident. Zo blijkt uit een statement van de Academy aan Associated Press.

In dat statement schreef de Academy: “We veroordelen de acties van Mr. Smith tijdens de show. We hebben een officieel onderzoek opgestart rond het incident en zullen nagaan of verdere stappen gezet zullen moeten worden.” Daarbij zou de Academy kunnen beslissen om de Oscar die Will Smith in ontvangst mocht nemen, in te trekken. Maar dat lijkt volgens verschillende stemmen onwaarschijnlijk. Whoopi Goldberg, die lid is van de raad van bestuur van de Academy, zei in haar talkshow The View: “We gaan de Oscar niet van hem afnemen. Maar er zullen wel consequenties zijn, daar ben ik zeker van.”

Meer
Lees meer...