Whoopi Goldberg twee weken geschorst van eigen talkshow na opmerkingen over Holocaust

Actrice en presentatrice Whoopi Goldberg ligt onder vuur nadat ze in haar talkshow The View sprak over de Holocaust. In een item over het boek Maus zei ze dat “de Holocaust niet over ras ging”. Later diezelfde dag verontschuldigde Goldberg zich nog, maar toch beslist de zender ABC nu om haar twee weken te schorsen als host.

Whoopi Goldberg is sinds 2007 een van de cohosts van de talkshow The View op de Amerikaanse zender ABC. In de uitzending van maandag ging het over de Holocaust, waarbij Goldberg een misplaatste opmerking maakt waardoor ze nu al enkele dagen onder vuur ligt.

“Holocaust gaat niet over ras”

Het item ging over het boek Maus van Art Spiegelman. Dat is een graphic novel die het verhaal van de vader van Spiegelman vertelt. Hij was een Poolse Jood tijdens de Tweede Wereldoorlog, die de Holocaust overleefde. Het boek werd in januari geband door verschillende Amerikaanse scholen.

Een van de scholen haalde aan dat die beslissing er kwam omdat het woord “God damn” gebruikt wordt in het boek en omdat er een naakte muis in afgebeeld word. Daarop reageerde Whoopi Goldberg in de talkshow: “Als je het boek gaat bannen, wees er dan eerlijk over want de Holocaust gaat niet over ras. Nee, het gaat niet over ras! Het gaat over de onmenselijkheid van de ene mens op de ander. Da’s waar het om gaat.” Volgens haar was de Holocaust dus niet gebaseerd op racisme, maar ging het over “de manier waarop mensen elkaar behandelen”.

Meteen na de statements reageerde het United States Holocaust Memorial Museum via Twitter. “Racisme stond centraal in de ideologie van de nazi’s. Joden werden niet gedefinieerd door hun religie, maar wel door hun ras. Racistische nazi-ideeën lagen aan de grond van de genocide en massamoord.”

Ook Jonathan Greenblatt reageerde al snel na de uitzending. Hij is de CEO van de Anti-Defamation League, een organisatie die zich inzet om de laster tegen de Joodse gemeenschap tegen te gaan. Greenblatts grootvader overleefde de Holocaust.

Hij schreef: “Nee, Whoopi Goldberg, de Holocaust ging over de systematische vernietiging van Joden door nazi’s. Omdat nazi’s hen zagen als een minderwaardig ras. Ze ontmenselijkten hen en gebruikten racistisch propaganda om 6 miljoen Joden uit te moorden. De Holocaust anders voorstellen is gevaarlijk.”

Verontschuldigingen

Later kwam Whoopi Goldberg zelf met een statement via Twitter. Daarin schreef ze dat ze een fout maakte, waarvoor ze zich nu wil verontschuldigen. “In de show van vandaag zei ik dat de Holocaust niet over ras ging, maar over de onmenselijkheid van mensen. Ik had moeten zeggen dat het over beiden ging. Zoals Jonathan Greenblatt van de Anti-Defamation League deelde: ‘De Holocaust ging over de systematische vernietiging van Joden door nazi’s. Omdat nazi’s hen zagen als een minderwaardig ras.’ Ik geef mijn ongelijk toe.”

“Ik heb Joodse mensen over de hele wereld altijd gesteund en dat zal nooit veranderen. Ik heb spijt van de pijn die ik veroorzaakt heb. Geschreven met mijn diepste verontschuldigingen, Whoopi Goldberg.”

Tijdelijk geschorst

Nu grijpt de zender ABC in. Whoopi Goldberg wordt twee weken geschorst van de show, zo laat de zender weten via z’n eigen nieuwsmedium ABC News. “Ik schors Whoopi Goldberg met onmiddellijke ingang voor twee weken weken na haar onjuiste en schadelijke opmerkingen”, laat Kim Godwin, het hoofd van ABC News weten.

“Hoewel Whoopi zich heeft verontschuldigd, heb ik haar gevraagd om de tijd te nemen om te reflecteren en te leren over de impact van haar uitspraken. Iedereen bij ABC News is solidair met onze Joodse collega’s, vrienden, familie en gemeenschappen.”

Meer
Lees meer...