1 op 8 jongvolwassen Amerikanen heeft nog nooit van de Holocaust gehoord

Holocaust Amerikanen Onderzoek
EPA

Bijna twee derde van de Amerikanen tussen 18 en 39 jaar weet niet dat 6 miljoen joden vermoord zijn in de Holocaust. Dat blijkt uit onderzoek van de Conference on Jewish Material Claims Against Germany, of kortweg de Claims Conference. Da’s een organisatie die zich inzet voor de compensatie die joden wereldwijd zouden moeten krijgen van nazi-Duitsland.

De Holocaust wordt ook wel de grootste misdaad van de 20ste eeuw genoemd. Maar toch beseft de huidige generatie Amerikaanse jonge volwassen niet hoe ingrijpend die geweest is. Dat blijkt uit onderzoek van de Conference on Jewish Material Claims Against Germany, kortweg de Claims Conference.

Mythe

De resultaten van het onderzoek waren nogal zorgwekkend. Zo blijkt dat bijna een kwart van de Amerikanen tussen 18 en 39 ervan overtuigd is dat de Holocaust een mythe is, of helemaal niet zo erg als mensen beweren. Eén op acht heeft er zelfs nog nooit van gehoord.

Bijna de helft van de ondervraagden (48 procent om precies te zijn) kon geen enkel concentratiekamp of getto opnoemen. Een kleine twee derden (63 procent) wist niet dat in de Holocaust zo’n zes miljoen joden om het leven kwamen. Meer dan 1 op 10 (11 procent) beweert dat de joden zelf verantwoordelijk zijn voor de Holocaust.

Wake-upcall

“De resultaten zijn zowel schokkend als bedroevend”, vertelde Gideon Taylor, voorzitter van de Claims Conference. “Ze onderstrepen waarom we daar nu op moeten reageren, nu Holocaust-overlevers nog onder ons zijn om hun verhalen te vertellen.”

“We moeten begrijpen waarom we de jongere generatie niet beter onderrichten over de Holocaust en de lessen uit het verleden”, gaat hij verder. “Dit moet een wake-upcall zijn voor iedereen, en als een kaart fungeren voor de overheidsdiensten die dringend aan het werk moeten.”

Drie criteria

Het onderzoek rangschikt de Amerikaanse staten op basis van drie criteria: over de Holocaust gehoord hebben, minstens één kamp kunnen opnoemen en weten dat 6 miljoen joden vermoord zijn. De jonge inwoners van de staat Wisconsin blijken het meeste kennis te hebben. 42 procent van de ondervraagden voldoet aan alle criteria.

Op plaats 2 komt Minnesota, met 37 procent. De derde plaats is voor Massachusetts, met 35 procent. Helemaal onderaan bungelen Arkansas (17 procent), Mississippi (18 procent) en Florida (20 procent).

Het onderzoek had ook enkele positieve resultaten. Zo blijkt dat 64 procent van de ondervraagden vindt dat de Holocaust een belangrijker onderdeel moet worden van de schoolprogramma’s. Daarnaast vindt 7 op 10 ondervraagden het onacceptabel dat iemand neonazistische gedachten heeft.

Experts

Het onderzoek van de Claim Conference werd overzien door verschillende partijen. Het gaat onder andere om Holocaust-overlevers, historici en experts van Yad Vashem (de Israëlische instelling die zich bezighoudt met de herdenking van de Holocaust) en het Holocaust Memorial Museum van de Verenigde Staten.

Gesponsorde artikelen