Waarom Ni no Kuni game van het jaar kan worden

Een Japanse RPG zou niet meteen op ons verlanglijstje staan, maar Ni no Kuni: Wrath of the White Witch wist vele harten te veroveren. Het heeft veel weg van een sprookje, het ziet er bijzonder lieflijk uit en het verhaal is behoorlijk pakkend. Als dit niet de game van het jaar wordt, dan verdient het wel de prijs voor verrassing van het jaar.

1. Een bambi-moment

De meest emotionele filmmomenten komen onverwachts. In een lieflijke en vrolijke scène gebeurt plots iets verschrikkelijks. Het bekendste voorbeeld is de dood van de moeder van Bambi in de gelijknamige Disney-film. Ni no Kuni sleurt je als gamer op die manier meteen in het spel. Oliver is een jongetje dat samen met zijn moeder een rustig leven leidt. Tot de dag dat hij eens ongehoorzaam is en uit het huis wegsluipt. Het leidt tot een ongeluk waarbij zijn moeder om het leven komt. Het sprookje begint wanneer hij Drippy leert kennen, een wezen afkomstig uit een andere wereld. Daar kan hij zijn moeder redden als hij het kwaad verslaat.

2. Prachtige wereld

De zin om verder te spelen neemt toe wanneer we in die parallelle wereld terechtkomen. We voelen ons een beetje als een kind in Disneyland als we de prachtige wereld ontdekken. Er is plots zoveel te zien en zoveel te doen, en het ziet er allemaal geweldig mooi uit. Regelmatig keren we nog terug naar onze eigen wereld, waarmee het contrast wordt uitgespeeld. Ook de animatiefilmpjes zijn een streling voor het oog.

3. Spannende gevechten

Vaak zijn de gevechten in zo’n RPG toch niet zo uitnodigend. Ze lijken al snel een beetje verouderd. Maar in Ni no Kuni valt dat behoorlijk goed mee. Onderweg stuit je heel vaak op monsters en na een tijdje probeer je er bewust in een boog rond te lopen. Vooral de eindbazen vragen veel oefening om het gevecht tot een goed einde te brengen. Naar het einde van het spel toe voelen de gevechten toch eerder saai en vermoeiend aan. Maar bij vele andere games in dit genre slaat de verveling al veel eerder toe.

Waarom niet?

Wie nog nooit over het spel gehoord heeft, zal het eerder links laten liggen. De Japanse naam slaat ook niet echt aan. Gelukkig heeft Ni no Kuni intussen al erg goeie kritieken gekregen en staat hij bijna overal in de lijst met beste games van 2013. Revelatie van het jaar, dat zeker, maar tegen de grote kleppers zal het spel door gebrek aan naam en faam niet kunnen optornen.

Meer
Lees meer...