Wales vraagt mensen om te stoppen met sokken achter te laten op de plaats waar Dobby stierf in ‘Harry Potter’

Dobby is een van de meest geliefde personages uit de films van Harry Potter. De huiself sterft in Harry Potter and the Deathly Hallows – Part One. Die emotionele scène vindt plaats op een strand in Wales. Veel fans bezoeken de locatie waar de opnames doorgingen om een eerbetoon te brengen aan Dobby, maar de lokale overheid grijpt nu in.

Het is ondertussen al 12 jaar geleden dat Harry Potter and the Deathly Hallows – Part One in de zalen verscheen. Het werd de laatste keer dat we Dobby de huiself te zien kregen. Maar fans zijn Dobby duidelijk nog niet vergeten.

Sokken

Heel wat fans van Harry Potter trekken naar Freshwater West Beach in Pembrokeshire in Wales. Dat is de locatie waar de laatste scène van Dobby opgenomen werd. Daarbij hebben heel wat fans hetzelfde ‘originele’ idee om een eerbetoon te brengen aan de huiself.

Veel mensen laten namelijk een sok achter op het strand, zoals de sok die Harry Potter geeft aan Dobby waarna hij “a free elf” wordt en niet langer in dienst van de familie Malfoy moet leven. Dobby koestert die sok tot het einde van z’n leven, waarop hij overlijdt op het strand van Freshwater Beach nadat hij Harry en z’n vrienden redt. Maar zoveel mensen hebben hetzelfde idee dat er een overvloed aan sokken te vinden is op het strand in Wales en dat brengt problemen met zich mee.

Schadelijk voor het milieu

National Trust, een organisatie die zich bezighoudt met de bescherming van cultureel en natuurlijk erfgoed, trekt nu aan de alarmbel. Daarbij twijfelde het om de memorial te verwijderen, maar het komt nu toch met een compromis. “De memorial van Dobby zal behouden blijven in Freshwater West, zodat mensen het kunnen blijven bezoeken. Maar we vragen wel om enkel foto’s te maken wanneer je een bezoek brengt. Zo kunnen we het landschap beschermen.”

“Voorwerpen als sokken, aandenkens en verfresten van geschilderde steentjes kunnen schade toebrengen aan de natuur en de dieren die leven op het strand en in het water. Hoewel we blij zijn dat zovelen de locatie willen bezoeken, moeten we de juiste balans zoeken tussen de populariteit en de impact op de gevoelige natuur van het strand en de ruimere omgeving.”

Meer
Lees meer...