J.K. Rowling: “Heb zelf beslist om niet mee te doen aan Harry Potter-reünie”

Eind vorig jaar was er veel te doen over het al dan niet meedoen van J.K. Rowling in de Harry Potter-reünie Return To Hogwarts van HBO. Uiteindelijk was de schrijfster niet te zien in nieuwe beelden. Volgens de verhalen toen was dat door haar vele transfobe uitspraken van de laatste jaren. J.K. Rowling beweert nu echter dat ze er zelf voor beslist heeft om er geen deel van uit te maken.

Op 1 januari van dit jaar verscheen op HBO Max en vlak daarna bij ons op Streamz Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts. Daarbij kwamen alle hoofdrolspelers uit de filmreeks samen om terug te blikken op die bijzondere periode. Het was toen namelijk twintig jaar geleden dat de eerste film uit de Harry Potter-reeks, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, verscheen.

Reünie

Nog voor de release van die reünie was er veel commotie ontstaan over J.K. Rowling. Als schrijfster van de boeken waarop de filmreeks gebaseerd is, leek haar aanwezigheid logisch. De Britse is de laatste tijd echter in opspraak geraakt door heel wat transfobe uitspraken, die ze keer op keer blijft herhalen.

Uiteindelijk was J.K. Rowling enkel te zien in archiefbeelden, maar was ze niet aanwezig bij de reünie zelf. Iedereen ging ervan uit dat dat het gevolg was van een beslissing van HBO doordat de schrijfster een omstreden figuur was geworden.

Films, niet boeken

Dat wordt nu echter ontkend door J.K. Rowling zelf in een gesprek met Graham Norton op zijn Virgin Radio UK-show. “Ik werd gevraagd om erbij te zijn, maar besloot dat ik het niet wou doen. De reünie ging meer om de films ging dan om de boeken. Het was namelijk daarvan het het jubileum was. Niemand heeft mij gezegd dat ik niet mocht meedoen”, zei ze.

Bekijk hier het interview met J.K. Rowling en Graham Norton:

Meer
Lees meer...