J.K. Rowling onder vuur door nieuwe transfobe tweet

De Britse auteur J.K. Rowling ligt opnieuw onder vuur door haar transfobe opmerkingen. Net zoals vorig jaar gaat het om een tweet waarmee ze de transgendergemeenschap schoffeert.

In de zomer van 2020 kwam J.K. Rowling in een storm terecht nadat ze zich via Twitter transfoob uitliet. In de nasleep daarvan namen verschillende acteurs met wie ze voor Harry Potter samenwerkten afstand van haar. De auteur van de Harry Potter-boekenreeks zal ook niet aanwezig zijn bij de reünie van Harry Potter die op 1 januari 2022 verschijnt. Maar haar mening over transgenders is nog niet veranderd, zo laat ze blijken in een nieuwe tweet.

“Individu met penis”

De nieuwe tweet van J.K. Rowling is een reactie op een artikel van The Times. Daarin ging het over hoe de politie van Schotland bij verdachten van verkrachting nu naar hun genderidentiteit vraagt en niet langer uitgaat van het geslacht bij de geboorte. Daardoor zal een verdachte dus kunnen aangeven wat zijn, haar of hun genderidentiteit is en zal de politie daar rekening mee houden. Of ze ook legaal van geslacht veranderd zijn, speelt daarbij geen rol.

J.K. Rowling reageerde op het artikel met een quote gebaseerd op de bekende lijn uit 1984 van George Orwell: “Oorlog is vrede. Vrijheid is slavernij. Onwetendheid is sterkte. Het individu met een penis dat je verkracht heeft, is een vrouw.” Verschillende mensen reageerden hierop dat Rowling opnieuw beweert dat transvrouwen crimineel zijn en uitzijn op het seksueel misbruiken van cisvrouwen. Dat deed ze ook al in het verleden toen ze beweerde dat transvrouwen zeggen dat ze vrouw zijn zodat ze toegang kunnen krijgen tot vrouwentoiletten om daar cisvrouwen lastig te vallen.

Daarnaast halen anderen ook aan dat J.K. Rowling tussen de lijnen door beweert dat cisvrouwen geen verkrachters kunnen zijn en dat dat louter iets is voor “individuen met penissen”.

“Mensen die menstrueren”

J.K. Rowling kwam in 2020 onder vuur te liggen nadat ze enkele transfobe uitspraken deed. Ze tweette namelijk dat “mensen die menstrueren vrouwen zijn”. Al snel kreeg de auteur commentaar over dat ze met die uitspraak transvrouwen uitsloot, en tegelijkertijd ook transmannen onjuist als vrouwen bestempelde. Maar – zo bleek al snel – dat was geen foutje, maar een bewuste keuze.

Na de eerste tweet stuurde de Harry Potter-auteur namelijk nog enkele tweets om haar standpunt te verdedigen. Daaruit bleek dat ze transvrouwen en transmannen niet erkent als respectievelijk vrouwen en mannen. Volgens haar wordt je gender dus volledig bepaald door je geslacht bij je geboorte en kan het dus niet dat je in het verkeerde lichaam geboren bent. Transmannen zullen volgens haar dus altijd vrouwen zijn en transvrouwen zullen altijd mannen zijn.

Na die tweets ging de storm natuurlijk nog niet liggen. Daarom deed J.K. Rowling wat ze het beste kan: een boek neerpennen. In een essay van maar liefst 7 pagina’s ging de auteur verder in op haar mening over transgenders. Daarin maakte ze duidelijk dat ze bij haar standpunt bleef. En dat doet ze nu, meer dan een jaar later, dus nog steeds.

Meer
Lees meer...