J.K. Rowling zal niet aanwezig zijn bij Harry Potter-reünie

Schrijfster J.K. Rowling zal niet te zien zijn in de reünie van Harry Potter voor HBO Max. Dat werd bevestigd door een bron dicht bij de productie van de special. De precieze reden werd daarbij niet uit de doeken gedaan, maar we moeten natuurlijk niet ver zoeken om die reden te vinden.

Harry Potter krijgt een reünie. In Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts zullen verschillende acteurs uit de filmreeks te zien zijn. Zij zullen terugblikken op de opnames van de eerste film uit de Harry Potter-reeks, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, die ondertussen 20 jaar geleden verscheen. Iemand die we echter niet moeten verwachten is J.K. Rowling. Zij zal wel te zien zijn in de oude beelden, maar zal niet aanwezig zijn in de studio bij de cast, zo weet People.

Transfobe uitspraken

J.K. Rowling kwam in 2020 onder vuur te liggen nadat ze enkele transfobe uitspraken deed. Ze tweette namelijk dat “mensen die menstrueren vrouwen zijn”. Al snel kreeg de auteur commentaar over dat ze met die uitspraak transvrouwen uitsloot, en tegelijkertijd ook transmannen onjuist als vrouwen bestempelde. Maar – zo bleek al snel – dat was geen foutje, maar een bewuste keuze.

Na de eerste tweet stuurde de Harry Potter-auteur namelijk nog enkele tweets om haar standpunt te verdedigen. Daaruit bleek dat ze transvrouwen en transmannen niet erkent als respectievelijk vrouwen en mannen. Volgens haar wordt je gender dus volledig bepaald door je geslacht bij je geboorte en kan het dus niet dat je in het verkeerde lichaam geboren bent. Transmannen zullen volgens haar dus altijd vrouwen zijn en transvrouwen zullen altijd mannen zijn.

Na die tweets ging de storm natuurlijk nog niet liggen. Daarom deed J.K. Rowling wat ze het beste kan: een boek neerpennen. In een essay van maar liefst 7 pagina’s ging de auteur verder in op haar mening over transgenders. Daarin maakte ze duidelijk dat ze bij haar standpunt bleef.

Kritiek van Harry Potter-cast

In de nasleep van deze tweets spraken verschillende acteurs uit de Harry Potter-reeks zich uit tegen de auteur. Daaronder waren ook de drie hoofdrolspelers Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint. Daniel Radcliffe schreef: “Transvrouwen zijn vrouwen. Elk statement dat het tegengestelde beweert, verwijdert de identiteit en waardigheid van transgenders en gaat in tegen het advies dat professionele gezondheidsorganisaties geven die heel wat meer expertise hebben over dit onderwerp dan zowel Jo (Joanne Kathleen Rowling, red.) of ik.”

Emma Watson tweette haar steun aan de transgemeenschap. “Transgenders zijn wie ze zeggen dat ze zijn en verdienen het om hun leven te leiden zonder dat ze constant in vraag worden gesteld of te horen moeten krijgen dat ze niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn.” Rupert Grint schreef: “Ik sta stevig achter de transgemeenschap en sluit me aan bij wat velen van mijn leeftijdsgenoten voelen. Transvrouwen zijn vrouwen. Transmannen zijn mannen. We moeten allemaal de kans krijgen om te leven met liefde en zonder oordelen.”

Bekijk hier nog eens de teaser voor de reünie van Harry Potter:

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts verschijnt op zaterdag 1 januari 2022 op HBO Max en zal bij ons waarschijnlijk te zien zijn op Streamz.

Meer
Lees meer...