‘Harry Potter’-schrijfster J.K. Rowling opnieuw onder vuur: “Hormoonbehandelingen zijn de nieuwe antidepressiva”

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling is de voorbije weken het middelpunt geweest van een discussie over de rechten van transgenders. De schrijfster deed verschillende transfobe uitspraken en kwam serieus onder vuur te liggen. Nu doet ze ’t opnieuw, en probeert ze zich te verdedigen met een hele reeks tweets.

J.K. Rowling heeft al vaker onder vuur gelegen om haar uitspraken en meningen over transgenders. Maar begin juni is alles geleidelijk aan beginnen escaleren. Toen deelde de schrijfster een artikel over “mensen die menstrueren” en schreef erbij dat enkel mensen die menstrueren, vrouwen zijn.

Anti-Rowling

Dat schoot bij de transgendergemeenschap, en iedereen die die gemeenschap steunt, in het verkeerde keelgat. Harry Potter-acteurs Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley) en Emma Watson (Hermione Granger) spraken zich uit tégen de vrouw waaraan ze eigenlijk hun carrière te danken hebben.

Het ging zelfs nog een stapje verder. Verschillende auteurs die bij het literair agentschap van J.K. Rowling zitten, stapten op. Ze wilden niet samenwerken met een agentschap dan “niet dezelfde waarden en normen heeft als zij”. En ook de twee grootste Harry Potter-fansites namen afstand van de schrijfster.

Medicatie

De reden voor de meest recente kritiek, is een tweet die J.K. Rowling heeft geliket. Daarin staat dat hormoonbehandelingen de nieuwe antidepressiva zijn. De schrijfster was opnieuw kop van jut, maar verweert zich, ook via Twitter.

Ze begint haar betoog met zeggen dat ze al heel wat dingen genegeerd heeft, van fake tweets over haar, tot doods- en verkrachtingsbedreigingen. “Maar dit negeer ik niet”, schrijft ze. Ze deelde er een screenshot bij van iemand die schrijft dat ze iedereen die medicatie neemt voor z’n mentale gezondheid, lui noemt.

Antidepressiva genomen

“Wanneer je liegt over wat ik denk over mentale gezondheid, en wanneer je de opvattingen over een transvrouw, voor wie ik niets dan bewondering en medeleven voel, verdraait, dan ga je te ver”, klinkt het.

“Ik heb geschreven en gesproken over m’n eigen mentale gezondheidsproblemen, waaronder OCD, depressie en angststoornissen. Dat heb ik zelfs recent nog gedaan, in m’n essay TERF Wars. Ik heb antidepressiva genomen in het verleden, en dat heeft me geholpen.”

Medicalisering

“Verschillende professionals op dat vlak zijn bezorgd dat jonge mensen die worstelen met hun mentale gezondheid, in de richting van hormonen en operaties worden geduwd, terwijl dat niet altijd in hun belang is.”

“Heel wat mensen – waaronder ook ikzelf – geloven dat we een nieuwe soort conversatietherapie te zien krijgen voor jonge homoseksuelen, die op een levenslang pad van medicalisering gestuurd worden, dat ervoor kan zorgen dat ze hun vruchtbaarheid en/of volledige seksuele functies verliezen.”

Transitie

J.K. Rowling verwijst naar het onderzoek waarop ze haar uitspraken baseert, en gaat dan verder. “Zoals ik al vaak gezegd heb, kan een transitie het antwoord zijn voor sommigen. Voor anderen is dat niet het geval.” Ze verwijst ook naar de grote aantallen mensen die de transitie later ongedaan willen maken.

Serieuze gevolgen

De Harry Potter-schrijfster verwijst ook naar een artikel van Sophie, een transvrouw. Daarin staat te lezen dat antidepressiva veel te vaak voorgeschreven werden aan jongeren in het verleden, “met serieuze gevolgen”.

“De gevolgen voor de gezondheid op lange termijn van geslachtshormonen worden nu over een lange periode gevolgd. De bijwerkingen worden vaak geminimaliseerd, of ontkend door transactivisten.”

Geen interesse

J.K Rowling deelde ook nog de mening van een professor geneeskunde. Die omschrijft het gebruik van zogenaamde puberty blockers bij minderjarigen als een “ongereguleerd live experiment op kinderen”.

“Dit alles kan misschien niet veranderen hoe je denkt zelf in je recht te zijn. Maar als dat het geval is, kan ik niet doen alsof jouw slechte mening over mij me veel doet”, sluit ze haar betoog af.

Meer
Lees meer...