Schrijvers verlaten agentschap J.K. Rowling: “Willen niets te maken hebben met agentschap dat niet zelfde dingen steunt als wij”

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling ligt de voorbije weken serieus onder vuur om haar mening over transgenders. Die mening is nogal negatief (en da’s nog zacht uitgedrukt), en dus keren heel wat mensen de schrijfster nu de rug toe.

Verschillende auteurs willen niet meer vertegenwoordigd worden door The Blair Partnership. Da’s een agentschap dat ook alle aspecten van het werk van Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling vertegenwoordigt. De reden waarom schrijvers vertrekken? The Blair Partnership weigert officieel naar buiten te brengen dat het transgenderrechten steunt.

Heropvoeden om aan eisen te voldoen

Concreet gaat het om Fox Fisher, Drew Davies en Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir (Owl Fisher, die onder andere The Trans Teen Survival Guide schreef). Er was ook nog een vierde schrijver die vertrok bij The Blair Partnership, maar die wilde anoniem blijven.

De schrijvers hebben het agentschap gevraagd om opnieuw publiekelijk naar buiten te brengen dat het achter transgenders, hun rechten en hun gelijkheid staat. Het agentschap weigerde dat, omdat het z’n medewerkers niet wilde laten “heropvoeden om aan de eisen van een kleine groep cliënten te voldoen”.

“Kwestie van waarden”

Jónsdóttir benadrukt dat ze altijd heel gelukkig is geweest met The Blair Partnership, maar dat ze het nodig vond dat het agentschap z’n steun voor transgenders uitsprak. “We hebben geprobeerd om het met hen te regelen, voor we ermee naar buiten kwamen”, zei ze.

“We hadden het gevoel dat we hierover moesten praten. Als transgenders is het gewoon een kwestie van waarden … We willen niets te maken hebben met een agentschap dat niet dezelfde dingen waardeert als wij.”

De schrijvers willen een diversere groep mensen in de uitgeverswereld, en willen hun ontslag kracht bijzetten door geld te doneren aan Shakti Women’s Aid, een Schotse liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor zwarte en Aziatische vrouwen, en vrouwen uit andere minderheidsgroepen, die het slachtoffer werden van huiselijk geweld.

Harry Potter-acteurs tegen J.K. Rowling

De schrijvers zijn niet de eersten die openlijk niet akkoord gaan met de mening van J.K. Rowling. De drie hoofdrolspelers uit de Harry Potter-films (Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint) keerden zich ook al tegen de auteur.

Meer
Lees meer...